Socialiștii o acuză pe Maia Sandu de presiuni asupra justiției: „CSM nu trebuie să se transforme într-o anexă politică”
Full Article 2 minutes read

Socialiștii o acuză pe Maia Sandu de presiuni asupra justiției: „CSM nu trebuie să se transforme într-o anexă politică”

Partidul Socialiștilor (PSRM) a acuzat președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) că ar face presiuni asupra sistemului judiciar din Republica Moldova. Declarația vine la scurt timp după ce șefa statului a anunțat că Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) urmează să fie funcțional în 30 de zile, iar Parlamentul va numi membrii non-judecători, care au trecut pre-vettingul.

Socialiștii au menționat că, în conformitate cu articolul 6 din Constituție, în Republica Moldova puterile legislativă, executivă și judecătorească sunt separate și interacționează în exercitarea prerogativelor lor în conformitate cu prevederile Constituției.

„Principiul separării puterilor este un principiu fundamental al oricărui stat democratic guvernat de statul de drept. Partidul Socialiștilor din Republica Moldova condamnă ingerințele și presiunile din partea regimului Maiei Sandu. Consiliul Superior al Magistraturii nu trebuie să se transforme într-o anexă politic al PAS și să ducă o politică de consolidare a puterii personale a lui Sandu”, se arată în comunicatul PSRM.

De menționat că Președinția și Parlamentul nu au comentat deocamdată declarațiile socialiștilor.

Precizăm că Maia Sandu, a anunțat că Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) urmează să fie funcțional în 30 de zile, iar Parlamentul va numi membrii non-judecători, care au trecut pre-vettingul. Deciziile au fost aprobate în cadrul ședinței din 20 martie a Consiliului Suprem de Securitate.

„Cei care nu își pot justifica averile, protecția unor corupți, au ținut lecții de moralitate. Justiția a fost sechestrată de interesul unor judecători, care au lăsat criminalii în libertate. Stimați judecători, vreau să fiți atenți la mesajul meu. Aveți de ales – continuați să fiți parte a problemei sau deveniți parte a soluției”, a declarat Maia Sandu.

Deciziile CSS vin după ce, pe 17 martie, Adunarea Generală a Judecătorilor, în cadrul căreia urmau să fie aleși candidații CSM, a fost anulată. După o serie de discursuri, judecătorii au decis să întrerupă ședința. Aceasta ar urma să fie reluată pe 28 aprilie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: