PSRM propune ca statul să plătească facturile persoanelor fizice la lumină pentru două luni. Reacția PAS
Full Article 2 minutes read

PSRM propune ca statul să plătească facturile persoanelor fizice la lumină pentru două luni. Reacția PAS

Fracțiunea Partidului Socialiștilor (PSRM) din parlament propune ca statul să plătească facturile la energia electrică pe perioada stării de urgență pentru toți consumatorii casnici. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat pe 14 aprilie, a anunțat deputatul Petru Burduja. Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian a criticat inițiativa socialiștilor.

De unde ar urma să fie luați banii?

Deputatul PSRM Petru Burduja, unul dintre autorii proiectului, a declarat că inițiativa vizează peste 1,2 milioane de cetățeni. Suma va fi calculată pentru consumul real al energiei electrice pentru lunile februarie și martie.

„Se propune ca din contul bugetului, tuturor cetățenilor Republicii Moldova, mă refer la consumatorii de energie electrică, persoane fizice, să le fie acoperite pe perioada stării de urgență cheltuielile pentru consumul energiei electrice. Mulți cetățeni și-au pierdut locul de muncă, au capacități restrânse de achitare a serviciilor, inclusiv pentru energia electrică. De aceea, credem că această inițiativă va veni în susținerea cetățenilor”, a argumentat deputatul.

Potrivit calculelor PSRM, cheltuielile medii lunare pentru un consumator casnic au fost estimate la suma de 214 lei, ceea ce înseamnă 428 de lei pentru februarie-martie. Suma totală a alocațiilor ce urmează a fi transmise este de aproape 533 de milioane de lei. Fracțiunea PSRM propune ca aceste resurse să fie preluate din reducerea cheltuielilor pentru întreținerea organizațiilor și structurilor de stat.

Reacția PAS

Deputatul PAS Radu Marian a venit cu o reacție: „„Inițiativa” socialiștilor ar însemna că zeci de milioane de lei din buget vor fi alocați pentru achitarea facturilor la energie electrică pentru vilele lui Dodon din Chișinău și Sadova, ale Furculiță, Tauber, Andronachi, Nichiforciuc și altor boieri care se „scaldă” în banii furați de la popor. Să fie clar. Măsurile de suport trebuie să fie direcționate către cei mai vulnerabili. Banii statului trebuie folosiți în mod rațional, nu risipiți pe cei care s-au îmbogățit ilegal”.

Proiectul de lege urmează să fie discutat în comisii și votat de parlament.

***

Precizăm că pentru a fi adoptat acest proiect de lege, ar urma să fie modificat bugetul și să primească avizul guvernului. Întrucât executivul este interimar, modificările la buget în acest moment contravin Constituției.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: