Socialiștii și comuniștii au cerut audierea lui Litvinenco, în Parlament: „Cea mai oportună soluție ar fi demisia de onoare”
Full Article 3 minutes read

Socialiștii și comuniștii au cerut audierea lui Litvinenco, în Parlament: „Cea mai oportună soluție ar fi demisia de onoare”

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a cerut astăzi audierea lui Sergiu Litvinenco în legătură cu presupusele conversații private ale ministrului, publicate pe un site. „Toate ce se întâmplă compromit reforma justiției”, a menționat socialistul Vlad Batrîncea. Tot el a cerut ministrului să-și dea demisia de onoare, în caz contrar BCS va înainta o moțiune simplă împotriva Ministerului Justiției. 

În cadrul ședinței Parlamentului din 10 noiembrie, Vlad Batrîncea a menționat că BCS „nu poate ignora evenimentele zilei de ieri legate de domnul ministru Litvinenco”.

„Considerăm că este cazul ca dumnealui să fie audiat de către Parlament, să aducă explicațiile de rigoare, deoarece stimați colegi toate ce se întâmplă compromit reforma justiției, compromit statul de drept și compromit concursurile publice pentru ocuparea pozițiilor importante în sistemul justiției și procuraturii”, a spus Batrîncea.

În altă situație, a menționat socialistul, cea mai oportună soluție ar fi demisia de onoare pentru a nu periclita reforma justiției. „Venim astăzi cu respectivul apel către domnul Litvinenco – uneori e mai bine să te retragi”, a menționat Batrîncea.

„În cazul în care dumnealui nu va onora această propunere, fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor va înainta moțiunea simplă împotriva Ministerului Justiției”, a adăugat Vlad Batrîncea.

Inițiativa audierii ministrului Justiției Sergiu Litvinenco în ședința de astăzi a fost susținută de 26 de deputați. Aceasta nu a întrunit numărul de voturi necesare.

***

Amintim că pe 10 noiembrie, cu puțin timp înainte de ședința Guvernului, canalul de Telegram al președintei Maia Sandu, dar și al vicepremierului Andrei Spînu au fost sparte, fiind publicate mesaje cu critici în adresa guvernării. Atât Președinția, cât și vicepremierul Andrei Spînu au declarat că nu au publicat astfel de mesaje.

În mesajul respectiv a fost indicat și un site, unde au fost publicate presupuse conversații private ale ministrului Justiției Sergiu Litvinenco. Acesta a declarat că este vorba despre un fals. „Am văzut aceste mesaje false, era cumva previzibil, pentru că ajungem la un final și acesta nu este deloc plăcut pentru acele grupări criminale cu care luptăm de mai mult timp și s-au unit și încearcă săptămână submineze procesele care au pornit împotriva lor”, a declarat Litvinenco.

Amintim că ieri, miniștrii au aprobat în unanimitate hotărârea privind expedierea la Curtea Constituțională a sesizării cu privire la controlul constituționalității Partidului „ȘOR”. Subiectul a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi, chiar în timp ce în afara sediului Executivului se protesta, manifestația fiind organizată de către simpatizanții formațiunii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: