Socialistul Odnostalco s-a plâns propagandistului rus Soloviov: „Președintele și deputații ei nu au nimic sfânt”
Full Article 4 minutes read

Socialistul Odnostalco s-a plâns propagandistului rus Soloviov: „Președintele și deputații ei nu au nimic sfânt”

Deputatul Partidului Socialiștilor (PSRM) Vladimir Odnostalco a avut o intervenție în cadrul ediției din 16 aprilie a emisiunii moderate de propagandistul rus Vladimir Soloviov. Parlamentarul moldovean s-a plâns că autoritățile de la Chișinău au adoptat legea care interzice simbolurile care promovează războiul, inclusiv panglica Sf. Gheorghe. De asemenea, acesta a declarat că atât președinta țării, cât și premierul și președintele parlamentului dețin și cetățenia României.

„Ceea ce se întâmplă nu ne face cinste ca țară. Rușine acelor deputați care au votat pentru interzicerea unuia dintre simbolurile victoriei – panglica Sf. Gheorghe, pe teritoriul R. Moldova. (…) Sandu, președintele nostru, precum și deputații ei, nu au nimic sfânt. Ei nu asociază cel de-al Doilea Război Mondial cu victoria poporului moldovenesc”, a declarat Odnostalco în primele minute.

La rândul său, moderatorul rus intervine: „De ce ar trebui Sandu să facă această asociație, dacă ea este cetățean al României? Ea se asociază cu învinșii. Cu cei alungați din Odesa, că românii au ocupat Odesa. Ea se asociază cu acea țară”.

Odnostalco i-a spus lui Soloviov că în Moldova sunt interzise filmele sovietice despre război. La fel acesta spune că președinta țării Maia Sandu, premierul Natalia Gavrilița, speakerul Igor Grosu și mai mulți deputați ai majorității parlamentare dețin cetățenia română. Acesta a omis însă să menționeze că și în Partidul Socialiștilor există deputați și ex-deputați care dețin cetățenia României (Potrivit moldovacurata.md, aceștia sunt Alla Dolință, Corneliu Furculița, Radu Mudreac, Ghenadi Mitriuc și Adrian Lebedinschi).

„Din păcate, puterea încearcă să creeze tensiune. Sau ascultă provocatorii… după cum știți, în ultima perioadă au venit pe aici președinți, premieri, miniștri de externe. Cred că nu există țară ai cărei reprezentanți să nu fi venit. Și toți au venit cu sfaturi, promisiuni și au creat tensiune. Posibil că aceasta este misiunea lor acum: să atragă republica într-un conflict”, a mai spus Odnostalco.

Cei doi au discutat și despre gaz.

„Conducerea voastră a uitat să plătească pentru gazul rusesc și se poate confrunta cu o mare problemă. Gaz ar putea să nu fie, pentru că guvernul se comportă într-o manieră extrem de rusofobă. De aceea, este ciudat să mizeze pe o atitudine de bunătate în contextul datoriei veșnice pentru gaz”, a reproșat moderatorul rus.

Parlamentarul PSRM a căzut de acord: „Da, din păcate, guvernul nostru se comportă anume așa. Acum încearcă să se prefacă de parcă datoria de $700 mln nu există, că ei nu sunt implicați, deși ei sunt cei care au semnat protocolul. (…) Acum ei cred că războiul va șterge totul. Nu, nu va șterge. Și mizează pe ajutorul europenilor. Trebuie să vă anunț și să vă întristez că Europa nu ne va ajuta. Aceste vizite au fost fără rezultat. În afară de unul – francezii ne oferă în credit 50 mln de euro, polonezii – 20 mln euro. Adică trebuie să luăm credite ca să întreținem refugiații și apoi să întoarcem acești bani. Noi îi iubim pe ucraineni… și eu sunt ucrainean și am ajutat refugiații, însă trebuie să ne gândim la cetățenii noștri”.

„Dar se urmărește ce se întâmplă în Ucraina? Se conștientizează că, în principiu, Rusia ar putea ajunge până în Transnistria? Ar putea fi o realitate complet diferită”, a remarcat Soloviov.

„Noi suntem țară neutră conform Constituției. De aceea, în această situație…”, a încercat să răspundă deputatul socialist.

„Da, da, înțeleg. Dar sunt curios ce se vorbește în moldova… Se analizează, se privește în viitor?”, a insistat Soloviov.

„În această situație trebuie să menționăm că autoritățile nu iau independent deciziile”, a răspuns Odnostalco.

Nici Președinția, nici PAS nu au comentat deocamdată gestul deputatului socialist.

Amintim că Vladimir Soloviov este unul din cei mai aprigi susținători ai președintelui Vladimir Putin și considerat printre principalii propagandiști ai Kremlinului. El este sub incidența sancțiunilor UE, Bruxelles-ul motivând că jurnalistul „este cunoscut pentru atitudinea sa extrem de ostilă față de Ucraina și pentru laudele aduse guvernului rus”. El are activele înghețate și nu poate călători în UE.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: