Solidaritate de peste Prut! Primăria Iași cere Guvernului României să livreze Moldovei stocurile de gaze naturale, care ar fi fost folosite pentru încălzirea orașului la iarnă
Full Article 2 minutes read

Solidaritate de peste Prut! Primăria Iași cere Guvernului României să livreze Moldovei stocurile de gaze naturale, care ar fi fost folosite pentru încălzirea orașului la iarnă

Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, îi cere Guvernului României să livreze Republicii Moldovei stocurile de gaze naturale, care ar fi fost folosite pentru încălzirea orașului în sezonul de încălzire 2022-2023, astfel încât țara noastră să depășească cu bine iarna. Se întâmplă în condițiile în care Chirica a anunțat că municipiul Iași a procurat deja combustibilul necesar pentru sezonul de iarnă 2022 – 2023.

„Primăria Municipiului Iași a încheiat un contract pentru cumpărarea a 140.000 de tone de cărbune energetic necesar funcționării sistemului centralizat de furnizare a apei calde și energiei termice în sezonul de iarnă 2022 – 2023”, anunță Primăria Municipiului Iași din România într-un comunicat de presă emis.

Potrivit sursei citate, edilul de Iași a făcut, în context, apel către Guvernul României, prin care a cerut ca stocurile de gaze naturale care ar fi trebuit să fie folosite pentru încălzirea orașului Iași să fie livrate Republicii Moldova.

„Înțeleg deplin responsabilitatea pe care noi, românii, o avem față de frații noștri de peste Prut și înțelegem problemele cu care Republica Moldova se va confrunta iarna viitoare în furnizarea agentului termic. De aceea, în condițiile în care Municipiul Iași a cumpărat deja combustibilul necesar, fac un apel către Guvernul României ca stocurile de gaze naturale care ar fi fost folosite pentru încălzirea orașului nostru să fie livrate Republicii Moldova, astfel încât să depășească cu bine iarna”, se arată în comunicatul citat.

Precizăm că autoritățile din Republica Moldova au declarat, în nenumărate rânduri, că ne așteaptă o „iarnă grea”, în condițiile în care importul de gaze naturale din Rusia ar putea fi sistat la iarnă, or prețurile pentru un metru cub de gaze consumate ar putea ajunge la prețuri record. Autoritățile au elaborat un plan de acțiuni, care ar urma să fie aplicate în cazuri de urgență, în cazul în care concernul rus Gazprom ar putea sista parțial sau complet livrarea de gaze către Republica Moldova.

Aflată recent în România, președinta țării Maia Sandu i-a cerut omologului său român, Klaus Iohannis, ca România să vândă gaze naturale Republicii Moldova. Șeful statului român a dat asigurări că România nu „va abandona Moldova” și că va găsi soluții.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: