Sondaj: Companiile din Moldova planifică creșteri salariale din cauza inflației. Însă nu toate
Full Article 4 minutes read

Sondaj: Companiile din Moldova planifică creșteri salariale din cauza inflației. Însă nu toate

Peste 60% dintre companiile din Republica Moldova planifică să majoreze salariile angajaților, însă doar 7% dintre acestea cu mai mult de un sfert, adică până la nivelul inflației. Sunt datele unui sondaj desfășurat de Camera Americană de Comerț (AmCham) printre membrii organizației. NM a discutat subiectul cu mai multe surse din business.

AmCham a desfășurat săptămâna trecută un sondaj intern, la care au participat 38 de companii-membre al organizației. Oamenii de afaceri au fost întrebați dacă planifică să majoreze salariile angajaților, având în vedere nivelul-record al inflației, care a ajuns la 27%.

Potrivit cercetării, 62,5% dintre companii planifică majorări, 12,5% – nu planifică, iar un sfert – deocamdată nu a decis.

Datele mai arată că doar 7% dintre companii sunt gata să majoreze lefurile cu mai mult de 25%, adică până la nivelul inflației. 8% dintre companii iau în calcul creșteri salariale cu 21%-25%, 13% – cu 16%-20%. La fel, 16% dintre companii iau în calcul majorări cu 11%-15% și circa 20% – cu 5%-10%.

În același timp, 32% dintre respondenți nu știu cu cât vor crește salariile angajaților.

Au majorat deja lefurile doar 4% dintre companiile participante la sondaj. 44% dintre ele planifică creșterea în iunie-iulie, 16% – în decembrie, iar 36% încă nu a luat o decizie.

NM a contactat mai mulți oameni de afaceri pentru a dezbate subiectul.

🖥 IT

CEO companiei IT Anton Perchin a declarat într-o discuție cu corespondentul NM că salariile angajaților săi sunt ajustate constant. „Acum intenționăm să majorăm salariul cu o sumă mai mare, primim mai des solicitări de majorări. Asta cu toate că salariile noastre nu depind de cursul dolarului și au crescut în ultimele 6 luni cu 12% în lei și cu 7% în euro”, a relatat omul de afaceri.

Acesta a mai spus că, deocamdată, creșterile salariale sunt acoperite din rezervele companiei, însă ulterior va fi necesară scumpirea serviciilor prestate. „Nu putem să creștem prețurile brusc și în afara planului pentru clienții existenți”, a explicat Perchin.

🌽 Agricultură și viticultură

Directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor Alexandr Slusari a relatat că, din cauza inflației care a ajuns la un nivel record, cheltuielile pentru plata lucrărilor sezonieri au crescut cu 25-30%. „Acum se culeg căpșunile, cireșele, caisele și este un mare deficit de lucrători sezonieri. Mulți îi transportă de la 100km. Plata a crescut cu 20%-30%. Acum nu vei mai găsi lucrători cu 300 de lei pe zi, cer câte 400-500 de lei. Și aceste cheltuieli suplimentare nu le compensează nimeni”, a explicat fostul deputat.

Un alt interlocutor NM din domeniul agricol și viticol a spus că a crescut deja cu 15% salariile angajaților mai puțin calificați și din categorii vulnerabile. Salariile au fost ajustate în funcție de inflația înregistrată anul trecut. „Am putut face acest lucru datorită ratei rentabilității comerciale. Cu toate că nu am crescut prețurile la produse”, a subliniat omul de afaceri.

💳 Piața de publicitate

Șeful unei companii de pe piața de publicitate a precizat că, iarna trecută, salariile angajaților au fost majorate din cauza creșterii prețurilor la gaz și încălzire. „Creșterea salariilor a acoperit puțin mai mult de jumătate din creșterea facturilor, ținând cont de compensațiile acordate de guvern”, a precizat acesta.

Omul de afaceri a mai spus că, la fiecare jumătate de an, salariile angajaților sunt revăzute. „Anul trecut am operat majorări fără a ține cont de inflație. Anul acesta intenționăm să le facem în funcție de creșterea productivității. Nu în funcție de creșterea inflației, pentru că clienții noștri nu ne indexează inflația. În afară de asta, o mare parte dintre ei plătesc mărfurile în valuta locală, care la fel a scăzut”, a mai spus acesta.

Mai multe detalii despre ce spun oamenii de afaceri din Moldova despre majorarea salariilor angajaților – AICI.

Sondaj: Companiile din Moldova planifică creșteri salariale din cauza inflației. Însă nu toate

Sondaj: Companiile din Moldova planifică creșteri salariale din cauza inflației. Însă nu toate

Sondaj: Companiile din Moldova planifică creșteri salariale din cauza inflației. Însă nu toate

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: