Sondaj: PSRM pierde din alegători, însă Igor Dodon rămâne cel mai de încredere politician
Full Article 2 minutes read

Sondaj: PSRM pierde din alegători, însă Igor Dodon rămâne cel mai de încredere politician

Cinci partide ar accede în legislativ, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri anticipate. Cel puțin asta arată datele unui sondaj realizat de Comunitatea „WatchDog.md” și Compania CBS Research. Totodată, circa 60% din cei chestionați s-au declarat indeciși privind opțiunea de vot, ceea ce reprezintă un record istoric. Totuși, Igor Dodon rămâne în topul politicienilor în care moldovenii au încredere.

Lăsând la o parte indecișii, cel mai bine clasate ar fi Partidul Socialiștilor (PSRM) și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Aceste formațiuni ar acumula circa 30% dintre voturi.

Pentru Partidul Democrat (PDM) ar vota 11,4% dintre respondenți. Partidul Nostru ar acumula 6,3% din voturile celor chestionați, Platforma DA ar putea fi votată de 6,1% din respondenți, iar pentru PCRM ar vota 5,3%.

Sociologii au remarcat că PSRM a pierdut practic 6% într-o lună.

„Dacă acum o lună în sondajul realizat de CBS, la comanda IDIS Viitorul, socialiștii aveau 16%, acum au puțin sub 11%. S-ar putea să revină. Avem o volatilitate electorală pe fondul nemulțumirii și dezamăgirii generale și avem o creștere ușoară a PAS de la 8,2% la 10,5% și o creștere relativ pronunțată a Partidului Nostru de la puțin peste 1% la puțin peste 2%”, a declarat expertul „WatchDog.md” Valeriu Pașa.

La capitolul încredere în politicieni, 58% dintre cei chestionați au răspuns că nu au încredere în nimeni, iar pentru „Nu știu/nu răspund” au optat 21,6%. În rest, în Igor Dodon au încredere 8,3% dintre respondenți, iar în Maia Sandu – 6,5%. Urmează Renato Usatîi, care a fost nominalizat de 1,5%, Ion Chicu – 0,9% și Andrei Năstase – 0,5%.

Sondajul a fost realizat telefonic, în perioada 5 – 11 mai 2020, pe un eșantion de 1.003 persoane și are o marjă de eroare de 3%.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: