Sondaj solidar cu Ceban: Peste 50% din locuitorii Chișinăului vor Poliție Municipală
Full Article 3 minutes read

Sondaj solidar cu Ceban: Peste 50% din locuitorii Chișinăului vor Poliție Municipală

Locuitorii municipiului Chișinău au fost întrebați dacă susțin sau nu crearea Poliției Municipale în locul Poliției care se supune autorităților centrale. Potrivit companiei iData, care a realizat studiul, cei mai mulți au răspuns pozitiv creării noii structuri. 

Menționăm că studiul a fost prezentat pe 21 noiembrie și a fost realizat pentru Primăria municipiului Chișinău.

Astfel, potrivit iData, 54,5% din respondenți au fost de acord să fie creată Poliția Municipală. De cealaltă parte, 25,2% din oameni s-au arătat împotriva modificărilor. 20,4% din respondenți nu au avut un răspuns.

Sondaj solidar cu Ceban: Peste 50% din locuitorii Chișinăului vor Poliție Municipală

iData

Locuitorii municipiului au fost întrebați și ce părere au despre unele aspecte ce țin de securitate. 41% au spus că se simt în siguranță atunci când lasă mijlocul de transport parcat în oraș, 33% au declarat că nu sunt siguri în această privință. La fel 71,1% din respondenți au raportat că se simt în siguranță în vecinătatea casei sau blocului, mai puțin siguri de simt – 11,6%.

Potrivit companiei iData, studiul a fost realizat prin metoda CAPI, față în față. Eșantion total: 1522 persoane. Eroarea maximă de eșantionare ± 2,51%. Perioada de culegere a datelor: 15 august – 20 septembrie 2022.

Studiul a fost elaborat din bani publici, în cadrul Programului Buget Civic al Primăriei municipiului Chișinău pentru 2022.

***

Ideea de a crea poliția municipală sau comunitară a fost promovată de Ion Ceban în campania pentru funcția de primar din toamna lui 2019, potrivit primăriamea.md. Acesta argumenta că acțiunile poliției naționale nu ar fi mereu aliniate la necesitățile unor localități individuale, cum este Chișinău.

În schimb, poliția municipală ar înseamna „o structură responsabilă de ordinea publică, de circulația rutieră, de patrulare în parcuri și spații publice. Va putea anticipa și combate ilegalitățile. Mai mult, Poliția comunitară ar putea asigura un control în domeniul economic, transporturi, construcții și altele”.

În februarie 2022, edilul anunța că va reveni cu „o solicitare la Guvern de a fi întoarsă Poliția municipală în gestiunea Primăriei Chișinău, fiind reîntors și bugetul care era predestinat”.

Și în toamna anului 2022, primarul a amintit despre solicitarea sa. În octombrie 2022, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP) Viorel Cernăuțeanu a spus că nu înțelege de ce Ion Ceban insistă în continuare pentru a i se oferi poliție municipală.

„Dacă edilul va da indicații, noi o să le executăm. Ion Ceban trasează sarcini când este necesar, iar IGP, Inspectoratul de Carabinieri și Direcția de Poliție le îndeplinesc”, a precizat șeful Cernăuțeanu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: