ȘOR, din nou la Președinție: Suntem gata să luptăm, până la demontarea guvernării /VIDEO/
Full Article 5 minutes read

ȘOR, din nou la Președinție: Suntem gata să luptăm, până la demontarea guvernării /VIDEO/

O nouă acțiune de protest are loc în aceste momente în fața Președinției. Sute de simpatizanți și membri ai Partidului „ȘOR” îi cer Maiei Sandu să demisioneze din funcția de președinte al Republicii Moldova și eliberarea deputatei Marina Tauber, reținută în Penitenciarul nr.13. „Jos Maia Sandu!”, „Free Marina!”, „Demisia!” – scandează mulțimea. Potrivit liderului formațiunii politice, Ilan Șor, protestele anti-guvernare „abia încep”. Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare, Adriana Vlas, a îndemnat cetățenii să se „informeze bine” și să nu se lase manipulați de partidele care au scopul de a se „ascunde de justiție”.

Într-o intervenție LIVE, liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, a chemat manifestanții „la luptă”.

„Trebuie să eliminăm guvernarea. Trebuie să construim un nou guvern, astfel încât fiecare om să trăiască acasă, în Moldova. (…) Și o vom face, indiferent de cost”, a declarat Șor.

În timpul intervenției sale, Șor a vorbit despre „dictatura instaurată de guvernare”. Potrivit lui, Marina Tauber este în închisoare „doar pentru că nu este de acord cu Sandu”. Liderul formațiunii politice a subliniat că manifestanții nu vor părăsi străzile până când nu vor fi anunțate alegeri anticipate. Mai mult, Șor anunță că va demara, pe 18 septembrie, un potest la nivel național.

Manifestanții se plâng pe prețuri mari și cer demisia guvernării, pe care o acuză de sărăcirea poporului. Moldovenii adunați pe scările Președinției spun ă au ajuns la capătul puterilor și declară că nu vor avea bani din ce să își achite facturile, la iarnă. Mai mult, aceștia au dat foc mai mulor factrui la energia electrică și gazele naturale, în semn de protest față de prețul mare.

„Scopul nostru este să trăim în bine, să nu fim mințiți. Timp de 2 la ce am ajuns? Să nu am un post de lucru, să nu am ce mânca? să mă rog de oameni să mă ia cu ziua la lucru? Împrumut bani ca să îmi achit comunalele. Dacă se simte vinovată, trebuie să iasă în fața oamenilor. Nu e nimic ușor, etare greu. Nu poate conduce, să își dea demisia, să dea locul altuia”, spune o bătrână.

„Așteaptă-te, asta la Chișinău e malul. O să ne adunăm din toate părțile Moldovei și o să protestăm. Ai saturat pe toată lumea. Doar cu minciunile ai umblat”, spune o altă manifestantă.

„Noi nu suntem plătiți. Noi țara nu ne-o vindem. Ea vinde țara la americani. Noi vrem să iasă afară”.

„Am venit pentru că mi-e foarte greu. Nu am cu ce trăi. Aleg câteodată bănuții ca să cumpăr pâine la copii. Un copil de 26 de ani a rămas fără picior, un altul are cinci ani. Ești calic și își bate joc. Cum să întreții un om cu 1300 de lei, dacă el nu are un picior? Eu acum socot bănuții pentru mâine, dar la iarnă ce o să fac?”, se înreabă o altă protestatară.

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a declarat că „toți cetățenii au dreptul sa protesteze, inclusiv partidele de opoziție”. „Totodată, îndemnăm cetățenii să se informeze bine și să nu se lase manipulați de partidele care au scopul de a se ascunde de justiție”, a spus Vlas.

Precizăm că, odată cu reținerea deputatei și vicepreședintei Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, pe 21 iulie și plasarea acesteia în izolator, pe 23 iulie, „ȘOR” și PCRM au organizat o serie de proteste prin care și-au manifestat dezacordul cu reținerea și detenția parlamentarei. Aceștia au acuzat repetat PAS că ar sta în spatele reținerii Marinei Tauber – afirmație respinsă de partidul de guvernământ. Recent, aceștia au organizat o acțiune de protest, inclusiv, la Delegația UE de la Chișinău, Ambasadele SUA și a Germaniei la Chișinău, precum și o serie de manifestații la Președinție, unde au cerut eliberarea lui Tauber din izolatorul nr.13 și demisia guvernării.

Delegația UE și Ambasada SUA de la Chișinău au declarat, pentru NM, anterior, că susțin drepturile protestatarilor pașnici de a-și exprima opiniile, dar și că se așteaptă ca guvernul Republicii Moldova să își îndeplinească obligația față de poporul moldovenesc de a lupta împotriva corupției și de a aplica justiția în mod egal și transparent.

Anterior, reprezentanți ai Kremlinului, inclusiv ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, au venit cu o serie de avertizări în adresa Moldovei, pe care o acuză de necooperare cu Moscova și Transnistria sau de încercări de a „scăpa” de opoziția pro-Kremlin. Acuzațiile Moscovei au fost respinse de Chișinău, care a menționat că garantează drepturile și libertățile fundamentale ale omului.

***

Amintim că deputata Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, a fost reținută pe 21 iulie, după ce deputații au lipsit-o de imunitate parlamentară. Parlamentara este acuzată de falsificarea raportului privind gestiunea financiară a partidului pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate. Potrivit cererii de ridicare a imunității, Tauber este acuzată, de asemenea, că ar fi acceptat cu bună știință finanțarea Partidului Politic „Șor” din partea unui grup criminal organizat.

Deputata pledează nevinovată. Potrivit ei, dosarul a fost pornit pe numele său „la comandă”. Tauber acuză PAS și Președinția că și-ar fi „subjugat justiția”, în timp ce guvernarea declară că „așteaptă o finalitate în acest caz”, respingând acuzațiile alesei poporului”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: