SpaceX și NASA au lansat o nouă misiune istorică. Echipa de patru astronauți a ajuns în spațiu (VIDEO)
Full Article 2 minutes read

SpaceX și NASA au lansat o nouă misiune istorică. Echipa de patru astronauți a ajuns în spațiu (VIDEO)

Patru astronauţi au fost lansaţi pe 15 noiembrie spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) la bordul unei capsule Crew Dragon. Este o nouă misiune istorică născută din colaborarea NASA cu SpaceX, compania fondată de Elon Musk. Acesta, care a contractat, „probabil”, o „formă ușoară de COVID”, nu a putut fi prezent la lansare.

Iată momentul deschiderii sasului și al întâlnirii dintre astronauții aduși de capsula SpaceX Dragon cu colegii lor aflați pe Stația Spațială Internațională:

Cei patru astronauți care au părăsit Pământul în noaptea de duminică spre luni au ajuns marți dimineața, la ora 6:01, la bordul Stației Spațiale Internaționale, când laboratorul spațial se afla deasupra statului american Idaho, scrie SpaceX.

Lansarea constituie o premieră, pentru că este prima dată când un echipaj internaţional a zburat la bordul unei navete spaţiale și al unei rachete certificate de NASA, dar deţinute de o companie comercială, operate de pe teritoriul american. În plus, acum sunt patru astronauți, adică un echipaj complet, la bordul capsulei Crew Dragon.

NASA este primul client pentru serviciile de „taxi spaţial” oferite de SpaceX: agenţia a finanţat dezvoltarea şi testarea capsulei Crew Dragon prin intermediul programului commercial Crew, timp de 10 ani.

În 2014, NASA a oferit companiei lui Elon Musk un contract în valoare de 2,6 miliarde de dolari pentru a finaliza proiectul Crew Dragon şi pentru a desfăşura cel puţin 6 misiuni operative spre şi dinspre ISS folosind capsula Crew Dragon şi racheta Falcon 9.

Boeing a primit un contract similar, în valoare de 4,2 miliarde de dolari, pentru dezvoltarea capsulei CST-100 Starliner. Starliner nu este însă gata să transporte astronauţi.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: