„Sperăm că este o neînțelegere”. Deputații Adunării Naționale a Găgăuziei critică modificările la legea Procuraturii (DOC)
Full Article 2 minutes read

„Sperăm că este o neînțelegere”. Deputații Adunării Naționale a Găgăuziei critică modificările la legea Procuraturii (DOC)

Deputații Adunării Naționale a Găgăuziei solicită eliminarea amendamentului din Legea cu privire la Procuratură, prin care procurorul regiunii ar urma să fie exclus din Consiliul Superior al Procurorilor. Proiectul respectiv de lege a fost adoptat în prima lectură în cadrul ședinței extraordinare a Parlamentului din 13 august.

Deputații Adunării Populare a UTA Găgăuzia au expediat o adresare către speakerul Parlamentului, Igor Grosu. Aceștia remarcă că inițiativa de modificare a legii respective este „unilaterală” și nu a fost discutată cu grupul comun de lucru al Parlamentului și al Adunării Populare găgăuze.

„Inițiativa poate deveni un precedent periculos și încălca mecanismul creat pentru prevenirea dezacordurilor”, se arată în adresare.

„Ne exprimăm speranța că amendamentul respectiv din modificările la Legea cu privire la Procuratură constituie o neînțelegere tristă”, a mai menționat Vladimir Kîssa, președintele Adunării Naționale din Găgăuzia, și a subliniat că, în lectura a doua, modificarea respectivă ar trebui eliminată.

Amintim că pocurorul-șef al Procuraturii Găgăuziei a fost inclus în componența Consiliului Superior al Procurorilor în 2016. În cadrul ședinței din 13 august 2021, majoritatea parlamentară a adoptat, în prima lectură, modificările cu privire la Legea Procuraturii. Printre acestea se numără și posibilitatea sancționării și eliberării din funcție a procurorului general. La fel, documentul prevede excluderea din componența Consiliului Superior al Procurorilor a procurorului general, procurorului Găgăuziei și președintelui Uniunii Avocaților.

Inițiativa aparține Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). În timpul dezbaterilor, deputatul socialist Alexandr Suhodolski a criticat dur proiectul de lege și a reproșat că „regiunea autonomă Găgăuzia nu este un raion”.

În replică, autorul proiectului, deputatul PAS Sergiu Litvinenco, a argumentat că procurorul-șef al Procuraturii UTA Găgăuzia trebuie exclus din motivul că statutul de membru al Consiliului Superior al Procurorilor „îi creează acestuia un statut mai privilegiat nejustificat și prezintă probleme de inegalitate și neechitate în raport cu alți procurori șefi din țară”.

Adobe Scan 16 Авг. 2021 г. by Ольга Горчак on Scribd

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: