Spînu explică deficitul de 74% de energie electrică: Am avut un fenomen care încă nu este clar, creșteri de 30-40% pe piețele europene
Full Article 3 minutes read

Spînu explică deficitul de 74% de energie electrică: Am avut un fenomen care încă nu este clar, creșteri de 30-40% pe piețele europene

Vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a explicat deficitul de 74% din volumul necesar de energie electrică al țării, preconizat pentru ziua de marți. Potrivit acestuia, situația s-a creat din cauza faptului că prețul la energie electrică a crescut cu până la 40% pe piețele europene, iar Energocom nu a reușit să achiziționeze volumul necesar. 

Spînu a precizat că Moldova va cumpăra energie electrică de avarie din România. Acesta însă nu a putut oferi detalii despre preț.

În permanență am spus că nu putem ști din timp care este prețul pentru energia de avarie. Ca să aduc claritate: Energocom cumpăra pe piața zilei următoare de pe bursa română a electricității în fiecare zi pentru ziua următoare. Astăzi am avut un fenomen care încă nu este clar – o creștere semnificativă a prețurilor la energia electrică pe piețele europene, inclusiv în România. Practic, am avut creșteri de 30-40%. Energocom a licitat un preț mai mic și din păcate nu a putut să cumpere energie electrică pentru toată ziua și pentru toate orele pentru care a licitat”, a explicat ministrul.

Din aceste motive, potrivit lui Spînu, Moldelectrica a solicitat energie de avarie de la Transelectrica, operatorul din România.

Repet mesajul de a economisi: cu cât vom economisi mai mult, cu atât mai puțină energie electrică de avarie vom aduce mâine din România. Mâine vom ști prețul. Până acum a fost 200-300, în funcție de ziua în care a fost contractată, ora… Este foarte diferit”, a conchis vicepremierul.

Amintim că Moldelectrica a anunțat în seara de 28 noiembrie espre faptul că a a fost înștiințată de S.A. Energocom că pentru ziua de 29 noiembrie 2022 nu a fost contractată întreaga cantitate prognozată a consumului de energie electrică, fiind astfel anticipat un deficit de circa 74 %. Urmare a demersurilor Î.S. Moldelectrica, deficitul anticipat va fi acoperit prin contract de livrare a energiei de urgență din România.

De menționat că, înainte de războiul declanșat de Rusia în țara vecină, malul drept al Nistrului achiziționa 70% din volumul necesar de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, iar 30% – din Ucraina. Problema insuficienței de energie electrică în Republica Moldova a apărut după ce Rusia a bombardat obiective de infrastructură energetică din Ucraina. Din 11 octombrie, Kievul a sistat exportul din cauza deficitului pentru propria țară. În același timp, contrar contractului cu partea moldovenească, Gazprom a redus semnificativ furnizarea de gaz pentru Republica Moldova. În acest context, regiunea transnistreană susține că are insuficiență de gaz și nu poate livra energie electrică malului drept.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: