Spînu: „Indiferent ce va face Gazprom, noi vom avea gaz”
Full Article 2 minutes read

Spînu: „Indiferent ce va face Gazprom, noi vom avea gaz”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că în cazul în care Gazprom ar sista livrările de gaze naturale ca și în cazul Bulgariei și al Poloniei, Republica Moldova „este pregătită și are suficiente rezerve pentru a rezista”. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Ministrul a precizat că regretă comportamentul „neprietenos și greu de prezis” al Gazprom, însă toată lumea este într-o perioadă de incertitudine.

„Toată lumea este într-o perioadă de incertitudine și în ultima săptămână am văzut cum Bulgaria și Polonia au fost deconectate peste noapte. Am mai spus și mai repet că Republica Moldova este pregătită și are suficiente rezerve ca să reziste în cazul în care Gazprom va decide să întrerupă furnizarea. Avem aproximativ 24 de milioane de metri cubi de gaze în sistem care ar ajunge pe o lună în consum de vară”, a declarat Andrei Spînu.

Cu toate acestea, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, dă asigurări că „indiferent ce va face Gazprom, noi vom avea gaz”.

De menționat că Republica Moldova nu a fost deconectată de la rețeaua de furnizare a gazului rusesc din 1 mai. Îngrijorările erau motivate de faptul că partea moldovenească nu a reușit să desfășoare auditul independent al datoriei istorice, pretinse de Gazprom de la Moldovagaz și care se ridică la peste 700 mln de dolari. Desfășurarea auditului era o prevedere inclusă în noul contract semnat în toamna anului 2021.

„Furnizarea gazului natural în Republica Moldova se desfășoară în regim normal, conform contractului cu Gazprom”, a declarat în dimineața de 1 mai Vadim Ceban, șeful „Moldovagaz”.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: