Spînu: Nu excludem că vom fi într-o situație în care să deconectăm orașe sau sate în totalitate de la energia electrică
Full Article 3 minutes read

Spînu: Nu excludem că vom fi într-o situație în care să deconectăm orașe sau sate în totalitate de la energia electrică

„E cea mai mare criză energetică prin care trece Republica Moldova de la independență”. Sunt declarațiile viceprim-ministrului Andrei Spînu în cadrul unui interviu acordat pentru agenția de presă română, Agerpres. Mai mult, Spînu susține că autoritățile de la Chișinău iau în calcul cele mai negre scenarii, printre care și deconectarea totală de la energie electrică a unor localități din Republica Moldova. 

Mai exact, deconectarea totală de la energie electrică ar unor localități ar fi o măsură de a reduce consumul.

„Nu excludem faptul că vom fi într-o situație în care să deconectăm orașe sau sate în totalitate de la energia electrică în anumite ore pentru a reduce consumul. Toată lumea ar putea fi afectată, atât operatorii industriali cât și cetățenii. Este un scenariu pe care noi nu ni-l dorim și în acest sens căutăm soluții. Dar este un scenariu pe care noi îl așteptăm și ne pregătim pentru el”, a declarat Andrei Spînu.

Totodată, viceprim-ministrul informează că dacă Gazprom va livra aceeași cantitate de gaz ca în luna octombrie, asta ar însemna pentru Republica Moldova o reducere cu 60% a volumelor.

„Cred că Moldova are o șansă unică acum să devină independentă energetic față de Gazprom. Nu vreau să exagerez, dar cred că România are o șansă unică acum să ne ajute să facem acest pas. Noi suntem interesați să ducem contractul cu Gazprom până la capăt, dar din păcate vedem un comportament nu tocmai prietenos. Deja în luna octombrie, chiar dacă ne-am onorat toate obligațiunile, ei au redus volumele pentru țara noastră cu 30%. Pentru luna noiembrie, dacă vor livra aceeași cantitate ar însemna o reducere cu 60% a volumelor. În acest context, nu ne putem baza pe acel contract. În orice moment ei pot decide să rezilieze acel contract sau să nu livreze cantitățile convenite”, a spus Spînu.

Reamintim că începând cu 24 octombrie, din cauza atacurilor Rusiei asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei și a reducerii volumelor de gaz de către Gazprom, țara noastră are deficit de energie electrică. Centrala de la Cuciurgan a anunțat că reduce livrările de energie către malul drept cu aproape 50%, urmând să primim doar 27 la sută din necesarul țării. Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au anunțat stare de urgență în domeniul economic.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: