Spînu: Pentru luna noiembrie, vom plăti circa $450 pentru mia de metri cubi de gaz
Full Article 3 minutes read

Spînu: Pentru luna noiembrie, vom plăti circa $450 pentru mia de metri cubi de gaz

Pentru luna noiembrie, prețul achitat de Republica Moldova pentru gaz va constitui circa 450 de dolari per mia de metri cubi, iar ulterior prețul ar urma să scadă în funcție de cotația prețului la gaze pe burse. În condițiile actuale vom avea un preț de 2 ori mai mic decât cel de piață și un preț mai mic decât am plătit în octombrie, a anunțat pe 30 octombrie vicepremierul Andrei Spînu.

Vicepremierul a aunțat că, în ceea ce ține de preț, s-a acceptat formula de preț propusă de delegația moldovenească, care e bazată pe un anumit raport între prețurile la gaz și petrol pe piață.

„Dat fiind că e vorba de o relație comercială între Moldova-Gaz și Gazprom, doar dacă vor decide aceste companii va fi făcută publică această formulă, dar ce pot spune la moment este că, în baza prețurilor actuale pe piață, pentru luna noiembrie prețul va fi aproximativ în jurul cifrei de 450 de dolari per mia de metri cubi, iar ulterior prețul ar urma să scadă în funcție de cotația prețului la gaze pe burse. În condițiile actuale vom avea un preț de 2 ori mai mic decât cel de piață și un preț mai mic decât am plătit în octombrie”, a anunțat Spînu.

Oficialul a dat asigurări că protocolul semnat nu include condiționalități politice.

„Pentru a opri orice speculație – protocolul semnat nu prevede nici o condiționalitate politică și nu pomenește regiunea transnistreană în nici un fel. În ceea ce privește datoria formată la Moldova-Gaz, am convenit să efectuăm un audit independent al acestei datorii în 2022. În baza acestui audit urmează să se stabilească suma și să avem noi negocieri pe identificarea modului și calendarului de achitare a acestei datorii de către Moldova-Gaz”, a mai menționat viceprim-ministrul țării.

Ministrul va răspunde la întrebările presei, luni, 1 noiembrie.

„Ceea ce este important pentru cetățeni și pentru afaceri e că avem de la 1 noiembrie asigurate livrări de volume suficiente de gaz la un preț de cel puțin două ori sub prețul actual pe piață. Întreprinderile nu se vor opri iar oamenii vor avea mai multă căldură în case. Țin să mulțumesc tuturor celor implicați în aceste negocieri deloc ușoare, atât delegațiilor, cât și echipei din back-office care a asigurat un nivel de expertiză european al acțiunilor noastre”, a subliniat Spînu.

Amintim că ultima rundă de negocieri dintre Gazprom și delegația Moldovei a durat trei zile, în perioada 27-29 octombrie la Sankt Petersburg și s-a încheiat cu semnarea de către Andrei Spînu și Alexey Miller a unui protocol care stabilește detalii referitor la agenda comună pe problema gazelor și semnare de către MoldovaGaz și Gazprom a contractului de livrarea a gazelor pentru țara noastră începând cu 1 noiembrie.

Presa din Rusia a scris pe 30 octombrie că prețul convenit cu Gazprom pentru Moldova va fi mai mare decât cel anterior și va constitui circa 500-600$ pentru 1000m3. Precizăm că, anul trecut, Moldova cumpăra gaz de la Gazprom cu $148. Pentru anul curent, Moldovagaz prognoza un preț mediu de $200 pentru 1000m3.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: