Sputnik, panglica Sf. Gherghe și buletine doar în română. Zaharova îi amintește Maiei Sandu nemulțumirile față de Chișinău
Full Article 4 minutes read

Sputnik, panglica Sf. Gherghe și buletine doar în română. Zaharova îi amintește Maiei Sandu nemulțumirile față de Chișinău

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova i-a dat replica președintei R. Moldova Maia Sandu, care a declarat că vorbitorii de limbă rusă din țară sunt respectați la același nivel ca și cei vorbitori de română, iar Moscova nu este în drept să dea lecții despre democrație. 

Aș vrea să remarc felul în care, de facto, autoritățile de la Chișinău au grijă de populația vorbitoare de rusă din țară. Pe 26 februarie a fost blocat accesul spre site-ul „Sputnik Moldova”. Ulterior, restricții similare s-au produs față de un șir de alte instituții de presă rusești și moldovenești de limbă rusă. Din martie este în vigoare interdicția știrilor rusești și a programelor politice, iar posturile în rusă sunt sancționate. Pretexte pentru restrângerea libertății de exprimare, a presei și exprimării opiniei este mai mult decât „democratică” – „lupta cu dezinformarea”, „reflectarea unilaterală” a operațiunii militare speciale, „informații neveridice”, care pot dăuna securității naționale a țării”, a menționat reprezentanta MAE-ului rus într-un comentariu publicat pe 16 decembrie.

Zaharova a amintit și de faptul că bugetul Moldovei pentru anul viitor nu prevede mijloace financiare pentru postul de televiziune „MIR” (postul oficial al CSI), fapt care ar contravine acordurilor din cadrul CSI. De asemenea, diplomata rusă a amintit de legea care interzice simbolurile „agresiunii militare”, în rândul cărora a fost inclusă și așa-numita „panglică a Sf. Gheorghe”. Zaharova nu a uitat să menționeze și modificările Codului Electoral, una dintre care prevede tipărirea buletinelor de vot numai în limba română.

Un alt exemplu al atitudinii guvernului Moldovei față de drepturile nu doar a populației vorbitoare de rusă, ci și a altor minorități naționale – propunerea ministrului Finanțelor D. Budianschi, făcută publică în timpul ședinței parlamentului din 12 decembrie. Acesta a propus soluționarea problemei finanțării insuficiente a școlilor cu predare în limbile naționale prin trecerea la limba română. În condițiile în care autoritățile moldovenești umilesc conștient statutul limbii ruse și de excludere a acesteia din viața social-politică, nu putem vorbi despre „respect și grijă” față de populația vorbitoare de rusă”, a mai spus purtătoarea MAE-ului rus.

La final, Zaharova a lansat un îndemn: „Îndemnăm conducerea Moldovei să se concentreze pe îndeplinirea promisiunilor electorale ale Maiei Sandu de „a depune eforturi maxime” pentru ca utilizarea limbii ruse în țară să fie la nivelul corespunzător”.

***

Amintim că, pe 15 decembrie, președinta Maia Sandu a declarat că a dat asigurări că cetățenii vorbitori de limbă rusă sunt respectați în aceeași măsura ca și cei vorbitori de română, iar decizia de a tipări buletinele numai în limba de stat nu va constitui un impediment în exprimarea dreptului de vot. În ceea ce privește criticile aduse de Ministerul rus de Externe, șefa statului le-a calificat drept „tentative de destabilizare a situației în R. Moldova”.

Vreau să vorbim despre democrație autentică. Nu vreau să ascult lecții de la cei care nu au nimic în comun cu democrația”, a adăugat șefa statului cu referire la Moscova.

Anterior, pe 8 decembrie, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a comentat noul Cod Electoral, adoptat de Parlamentul Republicii Moldova. Aceasta a declarat că refuzul tipăririi buletinelor de vot în limba rusă va provoca încălcarea drepturilor vorbitorilor de rusă din Moldova, dar și relațiilor bilaterale dintre Chișinău și Moscova. La fel, ea a spus că Maia Sandu „și-a mințit alegătorii” în toamna anului 2020.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al MAEIE Daniel Vodă a comentat „îngrijorările” . Diplomatul moldovean a dat asigurări că drepturile tuturor minorităților sunt respectate, întrucât Chișinăul respectă normele democratice.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: