„Războiul alimentează riscul”. Starea de urgență ar putea fi prelungită cu încă 60 de zile
Full Article 2 minutes read

„Războiul alimentează riscul”. Starea de urgență ar putea fi prelungită cu încă 60 de zile

Începând cu 4 februarie 2023, starea de urgență în Republica Moldova ar putea fi prelungită cu încă 60 de zile. O hotărâre în acest sens a fost aprobată pe 1 februarie de Executiv, în baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale. Documentul urmează a fi prezentat spre aprobare Parlamentului.

Potrivit MAI, necesitatea prelungirii stării de urgență este determinată de riscurile și amenințările persistente ce vizează securitatea energetică, dar și cea națională.

„Ultimele atacuri cu rachete ale Federației Ruse, având ca țintă infrastructura energetică a Ucrainei, au avut un impact negativ direct asupra securității energetice a țării noastre. La fel, războiul alimentează riscul afectării infrastructurii de transport de gaze naturale din Ucraina, fapt ce nu ar permite livrările de gaze naturale pe teritoriul acestei țări către Republica Moldova”, se arată în comunicatul emis de instituție.

De asemenea, MAI susține că prelungirea stării de urgență va oferi și în continuare posibilitatea de a interveni prompt, în caz de necesitate, pentru luarea unor decizii suplimentare celor prevăzute de cadrul juridic existent în vederea aprovizionării țării cu energie electrică și gaze naturale, gestionarea fluxului de refugiați, asigurarea ordinii și securității publice și securității la frontieră, acordarea serviciilor medicale și sociale, accesul la educație și piața muncii a refugiaților din Ucraina etc.

Ultima dată, Parlamentul a votat prelungirea stării de urgență cu 60 de zile, începând cu data de 6 decembrie 2022.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: