Starea de urgență în Moldova, prelungită cu încă 60 de zile. Gavrilița: Temerile opoziției sunt nejustificate
Full Article 2 minutes read

Starea de urgență în Moldova, prelungită cu încă 60 de zile. Gavrilița: Temerile opoziției sunt nejustificate

În Republica Moldova a fost prelungită starea de urgență cu încă 60 de zile, începând cu 8 august 2022. Deputații au aprobat în ședința Parlamentului din 28 iulie, proiectul de hotărâre propus de Guvern. Hotărârea a fost aprobată cu votul a 52 de deputați PAS. De menționat că Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și Partidul „ȘOR” au părăsit ședința. 

Prim-ministra Natalia Gavrilița a venit în plenul Parlamentului pentru a cere prelungirea stării de urgență în Moldova. Aceasta a menționat că consecințele războiului din Ucraina lovesc în calitatea vieții oamenilor, inclusiv a cetățenilor Republicii Moldova.

Premierul a mai spus că „temerile opoziției cu privire la starea de urgență sunt nejustificate”. „M-am angajat în fața Parlamentului pentru că Guvernul pe care-l conduc va acționa într-un mod transparent, iar derogările vor fi strict necesare”, a spus Gavrilița.

Potrivit Guvernului, necesitatea prelungirii stării de urgență este argumentată prin oferirea posibilității de intervenție promptă a CSE, în scopul asigurării securității energetice și alimentare a țării, în contextul în care războiul din Ucraina afectează în continuare conexiunile comerciale, lanțurile logistice, inclusiv de produse alimentare și aprovizionare cu produse petroliere.

Starea de urgență în Republica Moldova a fost instituită la 24 februarie 2022, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina.

De menționat că înainte de a fi votată prelungirea stării de urgență, fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a anunțat că părăsește ședința Parlamentului. „Nu vom participa la examinarea acestei stări de urgență în Parlament. Să-și asume ei singuri responsabilitatea”, a spus socialista Zinaida Greceanîi.

Și fracțiunea Partidului „ȘOR” nu a fost prezentă când deputații au votat pentru prelungirea stării de urgență. Membrii partidului au anunțat că pleacă la Curtea de Apel Chișinău pentru a o susține pe Marina Tauber. Magistrații urmau să decidă dacă dau sau nu curs cererii avocaților lui Tauber, care au solicitat anularea măsurii preventive. Într-un final, ședința a fost amânată pentru luni, 1 august, ora 13:00.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: