Starea de urgență în Moldova, prelungită cu încă 60 de zile. Gavrilița: Temerile opoziției sunt nejustificate
Full Article 2 minutes read

Starea de urgență în Moldova, prelungită cu încă 60 de zile. Gavrilița: Temerile opoziției sunt nejustificate

În Republica Moldova a fost prelungită starea de urgență cu încă 60 de zile, începând cu 8 august 2022. Deputații au aprobat în ședința Parlamentului din 28 iulie, proiectul de hotărâre propus de Guvern. Hotărârea a fost aprobată cu votul a 52 de deputați PAS. De menționat că Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și Partidul „ȘOR” au părăsit ședința. 

Prim-ministra Natalia Gavrilița a venit în plenul Parlamentului pentru a cere prelungirea stării de urgență în Moldova. Aceasta a menționat că consecințele războiului din Ucraina lovesc în calitatea vieții oamenilor, inclusiv a cetățenilor Republicii Moldova.

Premierul a mai spus că „temerile opoziției cu privire la starea de urgență sunt nejustificate”. „M-am angajat în fața Parlamentului pentru că Guvernul pe care-l conduc va acționa într-un mod transparent, iar derogările vor fi strict necesare”, a spus Gavrilița.

Potrivit Guvernului, necesitatea prelungirii stării de urgență este argumentată prin oferirea posibilității de intervenție promptă a CSE, în scopul asigurării securității energetice și alimentare a țării, în contextul în care războiul din Ucraina afectează în continuare conexiunile comerciale, lanțurile logistice, inclusiv de produse alimentare și aprovizionare cu produse petroliere.

Starea de urgență în Republica Moldova a fost instituită la 24 februarie 2022, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina.

De menționat că înainte de a fi votată prelungirea stării de urgență, fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a anunțat că părăsește ședința Parlamentului. „Nu vom participa la examinarea acestei stări de urgență în Parlament. Să-și asume ei singuri responsabilitatea”, a spus socialista Zinaida Greceanîi.

Și fracțiunea Partidului „ȘOR” nu a fost prezentă când deputații au votat pentru prelungirea stării de urgență. Membrii partidului au anunțat că pleacă la Curtea de Apel Chișinău pentru a o susține pe Marina Tauber. Magistrații urmau să decidă dacă dau sau nu curs cererii avocaților lui Tauber, care au solicitat anularea măsurii preventive. Într-un final, ședința a fost amânată pentru luni, 1 august, ora 13:00.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: