Statistică, în ajun de 8 martie. Cu câți ani trăiesc mai mult femeile din Moldova, în comparație cu bărbații?
Full Article 3 minutes read

Statistică, în ajun de 8 martie. Cu câți ani trăiesc mai mult femeile din Moldova, în comparație cu bărbații?

Biroul Naţional de Statistică a prezentat, pe 7 martie, portretul statistic al femeilor și bărbaților din Republica Moldova în baza datelor disponibile. Potrivit Biroului, femeile predomină în rândul populației și speranța de viață a acestora este mai mare decât la bărbați. Femeile trăiesc, în medie, cu 7,8 ani mai mult decât bărbații.

Potrivit Biroului, femeile predomină în rândul populației cu reședință obișnuită (52,3% femei și 47,7% bărbați).

La începutul anului 2022, în medie la 100 femei reveneau 91 bărbați. Totodată, acest raport diferă în funcție de grupa de vârstă. Bărbații predomină în grupele de vârstă 0-14 ani, raportul fiind de 106 bărbați la 100 femei, și în vârstă de 15-34 ani – 103 bărbați la 100 femei.

Raportul pe sexe este diferit în cazul populației în vârstă de 35-64 ani și 65 ani și peste, unde la 100 femei revin 92 bărbați și, respectiv, 60 bărbați. În zonele urbane și rurale, corelația dintre sexe este, de asemenea, în favoarea femeilor – 85 și, respectiv, 96 bărbați la 100 femei.

Speranţa de viaţă la femei este mai mare decât la bărbați, potrivit datelor Biroului. Femeile trăiesc, în medie, cu 7,8 ani mai mult decât bărbații.

La fel, potrivit Biroului, femeile se căsătoresc mai timpuriu decât bărbaţii. Vârsta medie a femeii la prima căsătorie, în anul 2021, a constituit 26,0 ani, iar la bărbaţi – 29,0 ani.

Pe grupe de vârstă, cei mai mulţi bărbaţi care s-au căsătorit în anul 2021 au fost în vârstă de 25-29 ani (35,2%), iar în cazul femeilor predomină căsătoriile la vârsta de 20-24 ani (33,9%).

Căsătoriile până la 20 ani sunt mai frecvente în mediul rural: 10,8% din numărul căsătoriilor înregistrate în mediul rural au fost încheiate de femei în vârstă sub 20 ani, faţă de 3,7% din căsătorii la femeile de aceeași vârstă, în mediul urban.

Cu privire la piața muncii, Biroul spune că rata de ocupare în rândul femeilor este mai mică decât cea a bărbaţilor. Ponderea femeilor în populaţia ocupată de 15 ani și peste este mai mică în comparație cu cea a bărbaților (47,5% femei și 52,5% bărbați în anul 2021).

La fel, femeile câștigă în medie cu 14% mai puțin decât bărbații. Femeile au câștigat în anul 2021, în medie, cu 13,6 % mai puțin decât bărbații (86,4% din câștigul salarial mediu al bărbaților).

Exprimată în valoare absolută, discrepanța a constituit, în medie, circa 1319,5 lei. Astfel, câștigul salarial mediu lunar brut al femeilor, în anul 2021, a constituit 8353,1 lei, iar al bărbaților – 9672,6 lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: