Știu deja că vor pierde la Curtea Supremă? Avocații anunță că vor merge și la CtEDO, după condamnarea lui Ilan Șor la 15 ani de închisoare
Full Article 3 minutes read

Știu deja că vor pierde la Curtea Supremă? Avocații anunță că vor merge și la CtEDO, după condamnarea lui Ilan Șor la 15 ani de închisoare

Decizia Curții de Apel Chișinău, prin care liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, a fost condamnat definitiv la 15 ani de detenție, în dosarul „Frauda bancară”, va fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Anunțul a fost făcut de către avocații lui Ilan Șor, care accentuează că magistrații Curții au emis hotărârea sub o presiune imensă din partea actualei guvernări. Mai mult, apărătorii acestuia se arată convinși că Ilan Șor va câștiga la CEDO.

Considerăm că decizia Curții de Apel Chișinău nu corespunde faptelor dosarului penal, legilor Republicii Moldova și Codului Penal. Judecătorii au luat această decizie sub o presiune extrem de mare din partea guvernării. Avocații au prezentat toate probele disponibile care, din păcate, au fost luate în considerare. Suntem convinși că, în aceste circumstanțe, avocații lui Ilan Şor vor câștiga acest dosar penal la Curtea Europeană (n.r. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Sunt convins că această instituție va aduce claritate în această cauză. Din păcate, acest proces va fi unul de durată, dar, având în vedere că Ilan Șor este politician și deputat, vom insista ca dosarul în cazul lui să fie examinat în regim de urgență”, a subliniat Aureliu Colenco.

Prin urmare, decizia Curții de Apel Chișinău va fi atacată la CSJ, deși, avocații lui Ilan Șor susțin că nu mizează pe o hotărâre favorabilă clientului lor.

Curtea Supremă de Justiție va fi formată din judecători numiți de guvernare. Toată lumea vede ce se întâmplă în sistemul de justiție. Din păcate, suntem în situația în care deciziile se iau în neconcordanță cu faptele dosarului penal, cu legile țării, ci în corespundere cu ordinile guvernanților date magistraților”, a punctat avocatul Aureliu Colenco.

Amintim că, pe 13 aprilie, Curtea de Apel Chișinău a pronunțat verdictul în dosarul „Frauda Bancară” în care este vizat Ilan Șor. Astfel, deputatul fugar a fost condamnat la 15 ani de pușcărie și, totodată, i s-a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei.

Cum era și de așteptat, evenimentul a provocat un val de reacții în mediul online. Majoritatea internauților au salutat hotărârea, considerând că aceasta face dreptate societății moldovenești. Cu toate acestea, au fost și din cei care au reacționat mai puțin pozitiv, și nu din cauza veridictului, ci pentru că justiției „nu i s-a atribuit niciun merit” pentru tragerea la răspundere a liderului Partidului „ȘOR”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: