Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general. Pe numele său a fost pornit un dosar penal
Full Article 3 minutes read

Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general. Pe numele său a fost pornit un dosar penal

Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general. Decizia a fost luată după ce procurorul Victor Furtună a decis pornirea urmăririi penale împotriva șefului Procuraturii Generale. Informația a fost confirmată pe 5 octombrie de către ministrul Justiției Sergiu Litvinenco. NM a solicitat o reacție din partea Procuraturii Generale, însă deocamdată nu am primit un răspuns.

„Acum câteva minute în urmă am fost informat prin e-mail că procurorul desemnat astăzi de CSP pentru analizarea sesizării lui Lilian Carp a decis pornirea urmăririi penale împotriva Procurorului General, Alexandr Stoianoglo. Conform art. 55/1 din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură, ”mandatul Procurorului General în privinţa căruia a fost pornită urmărirea penală în condiţiile art.270 alin.(7) din Codul de procedură penală se suspendă de drept pe perioada urmăririi penale”, a anunțat Litvinenco.

De asemenea, prin efectul legii (art.18 alin.(4) Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură) sunt suspendați de drept și adjuncții Procurorului General.

„Prin urmare, în acest moment nu avem o conducere a procuraturii. Deși legea prevede că CSP se convoacă în ședință în 5 zile de la intervenirea unei astfel de situații, consider că este nevoie de convocarea unei ședințe extraordinare chiar astăzi, pentru a selecta și a propune Președintelui țării un Procuror General interimar”, a menționat Litvinenco.

UPDATE (17:24) Alexandr Stoianoglo a anunțat că va susține un briefing la ora 18:00.

Amintim că membrii CSP s-au întrunit pe 5 octombrie în ședință extraordinară, pentru a examina sesizarea depusă de deputatul PAS Lilian Carp, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică față de activitatea lui Stoianoglo de pe timpul când a deținut funcția de deputat, dar și față de activitatea sa în calitate de procuror general.

Lilian Carp susține că, în anul 2011, Alexandr Stoianoglo, fiind deputat și președinte al CSNAOP, a semnat un raport la proiectul privind modificarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, prin care a fost introdusă în legislație sintagma „având efect suspensiv”.

„Această sintagmă a permis reprezentanților companiilor nerezidente, ale căror conturi au fost blocate prin deciziile Serviciului prevenire și combaterea spălării banilor, să deblocheze conturile și să transfere banii doar prin prezentarea la bancă a recursului asupra deciziei de suspendare a operațiunilor financiare”, a explicat deputatul, citat de realitatea.md.

De asemenea,  Carp a făcut trimitere la investigația publicată de un portal ucrainean în aprilie 2021, în care se susține că omul de afaceri Veaceslav Platon i-ar fi plătit lui Alexandr Stoianoglo suma de 5,5 mln de dolari pentru eliberarea sa. Jurnaliștii au amintit de declarația fostului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari, care a declarat că Platon a scris pe numele soției lui Stoianoglo două companii care dețineau acțiuni Moldindconbank (MICB).

Lui Stoianoglo i s-a reproșat și faptul că Procuratura Generală i-a achitat indemnizație fostului șef al PCCOCS Nicolae Chitoroagă, în pofida faptului că acesta nu ar fi avut dreptul să pretindă la acești bani.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: