Stoianoglo: Dosarul penal împotriva lui Plahotniuc poate fi trimis în Turcia. Ce spune procurorul general
Full Article 2 minutes read

Stoianoglo: Dosarul penal împotriva lui Plahotniuc poate fi trimis în Turcia. Ce spune procurorul general

Fostul lider democrat, cel care figurează în dosarul privind frauda bancară, Vladimir Plahotniuc deține cetățenie turcă. Anunțul a fost făcut de către procurorul general Alexandr Stoianoglo în cadrul emisiunii Politica Nataliei Morari de la TV8, de pe 24 decembrie.

„Noi încercăm să identificăm metode pentru ca Plahotniuc să fie tras la răspundere. Dacă noi vom duce la capăt acest dosar, nu excludem că cazul va fi transmis în Turcia, ca organele de acolo să-l examineze. Eu cred că actele le-a primit pe numele său”, a spus Alexandr Stoianoglo.

Anterior, Procuratura Generală a expediat în SUA, Turcia, Cipru și Arabia Saudită cereri de extrădare a fostului democrat.

Acesta a fost anunțat în căutare internațională, după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pe trei capete de acuzare: „crearea și conducerea unei organizații criminale”, „escrocherie” și „spălare de bani”, săvârșite în proporții deosebit de mari.

Avocatul lui Plahontiuc a declarat de mai multe ori că dosarul este unul politic.

Amintim că Plahotniuc este acuzat în dosarul furtului miliardului: a fost acuzat de crearea și gestionarea unei organizații criminale, precum și de fraudă și spălare de bani. Instanța a emis un mandat de arestare în lipsa acestuia. Moldova l-a pus pe Vladimir Plahotniuc pe lista căutărilor internaționale.

Plahotniuc a fugit din Moldova în iunie 2019 după schimbarea puterii în țară. El a locuit în Statele Unite. Plahotniuc a părăsit Statele Unite pe 28 august 2020. După cum a declarat ambasadorului SUA în Moldova Derek Hogan pentru NM, acum Plahotniuc nu are nicio șansă să se întoarcă pe teritoriul SUA.

După ce a apărut informația că Plahotniuc se afla în Turcia, în septembrie 2020, Chișinăul a trimis o cerere la Istanbul pentru extrădarea acestuia. La începutul lunii noiembrie, Istanbulul a răspuns că Plahotniuc a părăsit Turcia.

În octombrie, Procuratura Generală a solicitat și extrădarea lui Plahotniuc din Cipru și Arabia Saudită. Autoritățile moldovenești nu au primit un răspuns de la Cipru. Și autoritățile din Arabia Saudită au spus că Plahotniuc nu a trecut granița țării lor. De asemenea, Moldova a trimis o cerere de extrădare a lui Plahotniuc în Statele Unite.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: