Stoianoglo s-a prezentat la ședința CSP, în care era examinată activitatea sa. Însă a fost nevoit să plece
Full Article 4 minutes read

Stoianoglo s-a prezentat la ședința CSP, în care era examinată activitatea sa. Însă a fost nevoit să plece

Procurorul general Alexandr Stoianoglo s-a prezentat la ședința Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din 5 octombrie. Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco s-a arătat indignat de faptul că acesta a venit fără invitație și l-a acuzat că ar exercita presiuni asupra membrilor CSP. La rândul său, Stoianoglo a avertizat participanții la ședință că riscă să fie trași la răspundere contravențională pentru deciziile pe care le vor adopta. Ulterior, acesta a părăsit ședința.

În cadrul ședinței extraordinare a CSP din 5 octombrie, membrii Consiliului au analizat sesizarea depusă de deputatul PAS Lilian Carp, cu privire la activitatea procurorului general, Alexandr Stoianoglo.

Președinta CSP Angela Motuzoc a propus ca procurorul general să fie invitat la ședință, pentru a-și exprima punctul de vedere. Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a declarat că acest lucru nu este necesar. Noul membru CSP Svetlana Balmuș (desemnat din rândul societății civile) a susținut opinia lui Litvinenco. La rândul său, Dorel Musteață a propus ca subiectul privind invitarea lui Stoianoglo să fie dezbătut într-o ședință închisă. Natalia Moloșag, la fel, a optat împotriva inițiativei, întrucât, potrivit acesteia, nu există norme legale care să prevadă acest lucru. Iar Inga Furtună a menționat că este vorba despre un subiect administrativ, respectiv, prezența lui Stoianoglo ar fi obligatorie.

În favoarea invitării lui Stoianoglo au votat patru membri ai CSP, un număr insuficient. Totuși, Alexandr Stoianoglo s-a prezentat la ședință. Ministrul Justiției s-a arătat indignat de acest gest și l-a acuzat de presiuni asupra membrilor Consiliului.

Domnul Stoianoglo își propune să intre ca la el acasă peste membrii CSP. Este inadmisibil”, a declarat Litvinenco.

Procurorul general a depus o cerere prin care a cerut recuzarea a cinci membri CSP, printre care și a ministrului Justiției. În urma examinării, solicitarea a fost respinsă.

***

Amintim că membrii CSP s-au întrunit pe 5 octombrie în ședință extraordinară, pentru a examina sesizarea depusă de deputatul PAS Lilian Carp, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică față de activitatea lui Stoianoglo de pe timpul când a deținut funcția de deputat, dar și față de activitatea sa în calitate de procuror general.

Lilian Carp susține că, în anul 2011, Alexandr Stoianoglo, fiind deputat și președinte al CSNAOP, a semnat un raport la proiectul privind modificarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, prin care a fost introdusă în legislație sintagma „având efect suspensiv”.

„Această sintagmă a permis reprezentanților companiilor nerezidente, ale căror conturi au fost blocate prin deciziile Serviciului prevenire și combaterea spălării banilor, să deblocheze conturile și să transfere banii doar prin prezentarea la bancă a recursului asupra deciziei de suspendare a operațiunilor financiare”, a explicat deputatul, citat de realitatea.md.

De asemenea,  Carp a făcut trimitere la investigația publicată de un portal ucrainean în aprilie 2021, în care se susține că omul de afaceri Veaceslav Platon i-ar fi plătit lui Alexandr Stoianoglo suma de 5,5 mln de dolari pentru eliberarea sa. Jurnaliștii au amintit de declarația fostului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari, care a declarat că Platon a scris pe numele soției lui Stoianoglo două companii care dețineau acțiuni Moldindconbank (MICB).

Lui Stoianoglo i s-a reproșat și faptul că Procuratura Generală i-a achitat indemnizație fostului șef al PCCOCS Nicolae Chitoroagă, în pofida faptului că acesta nu ar fi avut dreptul să pretindă la acești bani.

Lilian Carp și ministrul Justiției Serviu Litvinenco au propus să fie desemnat procurorul care va iniția un dosar penal pe numele lui Stoianoglo.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: