Străinul care a sărit de pe trapa unui avion pentru a nu fi alungat din Moldova ar putea primi azil. Anunțul Avocatului Poporului
Full Article 2 minutes read

Străinul care a sărit de pe trapa unui avion pentru a nu fi alungat din Moldova ar putea primi azil. Anunțul Avocatului Poporului

Bărbatul care a recurs la un gest extrem și a sărit de pe trapa unui avion, după ce nu i s-a permis să rămână în Republica Moldova, ar putea obține azil în țara noastră. Informația a fost confirmată de către Avocatul Poporului, Ceslav Panico, pe 23 iunie. Bărbatul, care potrivit unor surse neconfirmate oficial ar fi originar din Maroc, a fost deja externat și cazat. Echipa Instituției Ombudsmanului a ajuns la concluzia că bărbatul nu poate să se întoarcă în țara de origine deoarece s-ar afla în pericol.

Ceslav Panico a realizat o vizită de monitorizare la punctul de frontieră din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău. Ombudsmanul a stabilit că persoana respectivă a încercat să sară de pe trapă după ce i s-a comunicat refuzul de intrare în țară din cauza expirării vizei de intrare. La solicitarea reprezentanților Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, persoanei i-a fost acordată imediat asistență medicală de urgență și a fost externată într-o stare satisfăcătoare, dar are nevoie de supraveghere. Cu toate că, străinul întâmpină dificultăți de comunicare lingvistică, echipa Instituției Ombudsmanului a reușit să stabilească că acesta nu poate să se întoarcă în țara de origine deoarece s-ar afla în pericol.

Persoana străină a fost inclusă în procedura de azil, iar Avocatul Poporului a facilitat comunicarea între Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și reprezentanții Inspectoratului General pentru Migrație, în vederea luării unor măsuri ulterioare bazate pe respectarea drepturilor omului.

Ca rezultat, persoana străină a fost preluată de către reprezentantul Inspectoratului General pentru Migrație pentru a fi cazată și pentru a i se aplica procedurile specifice azilului.

***

Incidentul s-a produs pe 21 iunie, în jurul orei 03:50, pe sensul de intrare în Republica Moldova, după ce pasagerii de pe ruta „Antalya-Chișinău” au fost supuși unui control chiar la scara aeronavei. Ca urmare, un cetățean străin a primit refuz de intrare în Republica Moldova pe motiv că nu deținea acte valabile și nici nu și-a putut justifica scopul vizitei în țara noastră. În acel moment, bărbatul a sărit de pe trapa avionului. El a fost transportat la spital.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: