Studenții de la USM vor examene de iarnă online, nu în sălile de curs. Rectorul Igor Șarov: Să încalc legea?
Full Article 3 minutes read

Studenții de la USM vor examene de iarnă online, nu în sălile de curs. Rectorul Igor Șarov: Să încalc legea?

Mai mulți studenți din cadrul Universității de Stat din Moldova (USM), în data de 2 decembrie, au organizat un protest. Aceștia au declarat că nu sunt de acord ca sesiunea de iarnă să fie desfășurată cu prezența fizică. La rândul său, rectorul Universității Igor Șarov a declarat că nu poate încălca decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), care prevede anume acest lucru. 

Studentul în anul III la Facultatea de Drept din cadrul Universității, Ion Bulgac, a declarat că este „injust să fii evaluat offline, din moment ce tot semestrul ai învățat online”. Acesta a mai menționat că, dacă studenții nu vor fi auziți de reprezentanții universității, atunci se vor adresa la guvernare, pentru modificarea deciziei CNESP.

„Chiar dacă noi în ultimele două luni am învățat online, în contextul în care majoritatea studenților de la universitate nu sunt din Chișinău s-a decis ca examenele să aibă loc offline. Lumea trebuie să vină la Chișinău ca să scrie două examene. Ei ar trebui să cheltuie foarte mulți bani și timp ca să se întoarcă”, a argumentat studentul.

Un alt argument ca examenele să fie scrise online, potrivit studentului, este faptul că rata de vaccinare în universități este foarte mică: „Și eu sunt absolut sigur că nimeni nu vrea să-și asume responsabilitatea pentru un caz de infectare”, a adăugat Bulgac.

După protest, studenții au fost invitați la o discuție de către rectorul USM, Igor Șarov.

„Suntem în condițiile unui război împotriva infecției. Este stare de urgență în sănătate publică până pe 15 ianuarie. Este decizia comisiei care prevede expres că examenele vor fi cu prezență fizică. Mesajul care vine din partea dumneavoastră care este? Să încalc legea? Eu nu am să o încalc, am să o respect. Ceea ce am să fac, este că am să ofer toate oportunitățile ca procesul didactic la unele facultăți unde au loc orele de laborator să fie în continuare”, a declarat Șarov.

Ex-ministrul Educației a propus și o soluție de compromis: „Vom pune 3 examene pe parcursul unei zile. Vom oferi auditorii suficiente pentru asigurarea procesului de examen”, a conchis Șarov.

Sesiunea de iarnă în cadrul USM urmează să înceapă în data de 14 decembrie.

***

Pe 26 noiembrie, CNESP a anunțat că starea de urgență în sănătate publică, în Republica Moldova, se prelungește până în data de 15 ianuarie 2022. Potrivit aceleiași hotărâri, studenții din învățământul profesional tehnic și cel superior vor avea posibilitatea să susțină examenele cu prezența fizică, în cazul în care în localitate se atestă prag de alertă portocaliu.

În prezent, în mun. Chișinău este cod portocaliu de alertă din cauza COVID-19.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: