Studiu: 54% dintre moldoveni văd viitorul copiilor sau a nepoților în altă țară
Full Article 2 minutes read

Studiu: 54% dintre moldoveni văd viitorul copiilor sau a nepoților în altă țară

Peste jumătate din moldoveni văd viitorul copiilor sau a nepoților în afara Republicii Moldova. Cel puțin asta arată datele unui sondaj realizat de IDIS „Viitorul” în luna decembrie 2021, la care au participat 1055 persoane adulte. Cu toate acestea, aproape 70% dintre respondenți susțin că nu au locuit sau lucrat peste hotarele țării și nu intenționează să facă acest lucru în următoarea jumătate de an.

La sondaj au participat 1055 de persoane, cu vârsta de cel puțin 18 ani. La întrebarea „Unde vedeți viitorul copiilor Dvs. sau a nepoților?”, 54% dintre aceștia au răspuns: peste hotare; 36,4% – în Republica Moldova, iar 9,6% – nu știu/nu răspund.

La întrebarea „Dvs. personal ați trăit sau ați lucrat peste hotare în ultimii 5 ani?”, 69,6% dintre respondenți au spus „nu, și nu intenționez să plec în următoarele șase luni”; 12,3% – da, dar nu mai intenționez să plec în următoarele șase luni; 11,8%  – da, și intenționez să mai plec în următoarele șase luni; 5,9% – nu, dar intenționez să plec în următoarele șase luni; 0,3%  – nu știu/nu răspund.

De asemenea, întrebați cum ar proceda dacă ar avea o șansă reală de a pleca din Republica Moldova, 38,9%  au răspund „nu aș pleca”; 31,9% – aș pleca numai pentru o perioadă; 26,5% – aș pleca pentru totdeauna; 2,7%  – nu știu/nu răspund.

Interviurile au fost realizate față în față în perioada 4-15 decembrie 2021. Chestionarul a fost redactat în limbile română și rusă, iar eroarea maximală a cercetării este de +2.8%

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: