STUDIU: Până în anul 2028, în capitală ar putea fi amenajate circa 66 mii de locuri de parcare
Full Article 2 minutes read

STUDIU: Până în anul 2028, în capitală ar putea fi amenajate circa 66 mii de locuri de parcare

Un loc de parcare în zona centrală a Chișinăului ar putea costa 10 lei/h, iar în afara zonelor centrale – 5 lei/h. În zonele rezidențiale, un abonament lunar pentru un loc de parcare ar putea costa cca 300 de lei. Sunt estimările care se conțin în „Studiul de oportunitate privind implementarea sistemului de management al parcărilor”, realizat de o companie contractată de Primăria Chișinău.

Experții studiului sunt de părere că până în anul 2028, în capitală ar putea fi amenajate circa 66 mii de locuri de parcare, de tip stradal, rezidențial, multietajate și Park & Ride. Pentru un loc de parcare, 1/3 din respondenți au spus că at fi dispuși să achite 7 lei/h pentru parcare în general (nu în zona centrală).

Totodată, autorii studiului au elaborat cadrul legal și instituțional pentru gestionarea parcărilor. Este vorba despre Regulamentul de organizare și funcționare a parcărilor publice și Regulamentul privind funcționarea Direcției de mobilitate urbană. De asemenea au fost propuse modificări la cadrul legal existent privind diverse aspecte legate de parcarea autovehiculelor.

Pentru organizarea eficientă a unui sistem de management al parcărilor cu plată, Studiul propune 3 opțiuni ale cadrului instituțional de gestionare:

– crearea Direcției de mobilitate urbană, ca subdiviziune specializată în cadrul Direcției generale transport public și căi de comunicație;

– crearea și delegarea serviciului de parcări întreprinderii municipale „Parcări Chișinău”;

– selectarea și delegarea serviciului de parcări unui operator privat.

Studiul urmează a fi consultat și îmbunătățit, pentru ca ulterior să fie prezent spre examinare și aprobare Consiliului Municipal Chișinău.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: