Studiu: un simplu test de sânge ar putea depista 14 tipuri diferite de cancer în formă incipientă
Full Article 3 minutes read

Studiu: un simplu test de sânge ar putea depista 14 tipuri diferite de cancer în formă incipientă

Cancerul este o boală necruțătoare, care generează aproape unul din șase decese în întreaga lume. Cel mai eficient mod de a trata este detectarea precoce, iar testele de sânge noi, inovatoare, oferă speranță în acest sens. Cercetătorii din Suedia au dezvoltat un test simplu, non-invaziv despre care spun că poate detecta cu acuratețe 14 tipuri diferite de cancere în stadiul I, relatează euronews.ro. 

Ei au folosit învățarea automată pentru a urmări nivelurile de glicozaminoglicani – un tip de zahăr care este o parte importantă a metabolismului nostru – ca biomarkeri pentru a detecta cancerul în probele de sânge și urină a 1.260 de voluntari.

În studiul lor, publicat în revista științifică PNAS, autorii au spus că metoda lor ar putea detecta cancerul în stadiul I cu o sensibilitate de până la 62%.

Specificitatea testului – proporția de probe adevărate pe care le-a prezis corect – a fost mare, la 95%, și, de asemenea, a prezis unde au fost localizate tumorile cu o acuratețe de 89%.

Potrivit organizației caritabile Cancer Research UK, peste 90% dintre pacienții cu cancer intestinal, de sân, fie cu cancer ovarian supraviețuiesc cel puțin cinci ani dacă boala este diagnosticată și tratată în stadiul cel mai incipient.

Problema este că majoritatea pacienților sunt încă diagnosticați târziu, ceea ce face mai dificil succesul tratamentului.

Cercetătorii din Suedia se așteaptă că noul lor test de sânge și urină ar costa mai puțin de 50 de dolari (47,50 euro), adică de cinci până la 10 ori mai puțin decât testul mediu de biopsie lichidă de sânge.

Cu toate acestea, Francesco Gatto, cercetător la Institutul Karolinska și autorul principal al studiului, a declarat pentru ziarul spaniol El País că mai sunt câțiva pași înainte ca acest test să devină o practică medicală standard.

„Următorul pas este să confirmați într-un eșantion de peste 10.000 de participanți pentru a vedea cadrul în care ar fi cel mai logic să îl folosiți”, a spus el.

Compania americană de biotehnologie GRAIL lucrează, de asemenea, la un simplu test de sânge despre care se spune că poate detecta semnale de la peste 50 de tipuri de cancer.

Studiile proprii ale GRAIL au descoperit că detectarea tipurilor de cancer mai devreme decât în ​​stadiul IV metastatic ar putea reduce numărul deceselor cauzate de cancer cu cel puțin 15% în decurs de cinci ani.

De asemenea, a estimat că, dacă o treime din cancerele metastatice ar fi diagnosticate în stadiul III, o treime în stadiul II și o treime în stadiul I, mortalitatea prin cancer ar fi redusă cu 24%.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: