SUA alocă $135 mln pentru refacerea economiei din Ucraina și Moldova, afectate de războiul declanșat de Rusia
Full Article 2 minutes read

SUA alocă $135 mln pentru refacerea economiei din Ucraina și Moldova, afectate de războiul declanșat de Rusia

Ucraina și Republica Moldova vor beneficia de un nou sprijin financiar. Potrivit Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), banii, în sumă de $154 de milioane, vor fi transferați de Fondul de Investiții SUA – Rusia (TUSRIF), în parteneriat cu Congresul SUA.

Aceste fonduri vor include $135 de milioane care vor fi transmise către Western NIS Enterprise Fund pentru a sprijini redresarea economică a Ucrainei și Moldovei, iar $18 milioane vor merge către Fundația SUA – Rusia (USRF) în sprijinul grupurilor pro-democratice, inclusiv societatea civilă din Rusia și organizațiile media independente. Acest transfer subliniază sprijinul continuu pentru suveranitate, prosperitate și democrație în Eurasia.

„Invazia Kremlinului asupra ucrainenilor a devastat economia Ucrainei, care, estimativ, va suferi o scădere de peste 45% în anul acesta. Moldova de asemenea a suferit în mod grav în urma acestui război, inclusiv din cauza inflației sporite care a provocat creșterea prețurilor. Sprijinul imediat acordat sectorului privat din Ucraina și Moldova este esențial pentru a consolida economiile ambelor țări în fața agresiunii lui Putin”, se arată în declarația autorităților americane.

***

Fondul ruso-american TUSRIF a fost înființat în anul 1995 și era finanțat de Congresul SUA. În anul 2008, acesta a fost reorganizat în fondul americano-rus pentru dezvoltare economică și de drept (USRF).

Pe 1 februarie, viceministrul de Finanțe al Ucrainei Olga Zîkova a declarat că țara sa are nevoie, lunar, de 3 miliarde de dolari în calitate de ajutor financiar din partea partenerilor externi. Potrivit oficialului de la Kiev, Ministerul ucrainean de Finanțe a primit confirmarea cu privire la alocarea sumei de 30 miliarde de dolari din bugetul SUA și al țărilor UE, însă țara mai are nevoie de 10 miliarde. Ucraina mizează și pe ajutorul din partea FMI.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: