SUA alocă încă $42 mln de dolari pentru investiții în viitorul energetic al Moldovei
Full Article 3 minutes read

SUA alocă încă $42 mln de dolari pentru investiții în viitorul energetic al Moldovei

SUA vor aloca Republicii Moldova 42 mln de dolari. Anunțul a fost făcut de către ambasadorul american Kent D. Logsdon, în cadrul evenimentului ce vizează extinderea asistenței USAID pentru consolidarea securității energetice a Republicii Moldova, din 13 decembrie.

„Astăzi sunt bucuros să anunț o investiție suplimentară de 42 mln dolari în viitorul energetic al Moldovei. Această finanțare suplimentară, prin Proiectul USAID securitatea energetică a R. Moldova, MESA (Moldova Energy Security Activity) va sprijini sectorul energetic să abordeze provocările actuale și să contribuie la dezvoltarea unui viitor energetic sigur. Combinată cu investiția inițială a SUA, de 17 mln dolari, din martie, va mobiliza circa 60 mln dolari pentru a promova un sector energetic independent, durabil și curat”, a precizat ambasadorul SUA în R. Moldova.

Oficialul american a adăugat că Moldova se confruntă cu provocări energetice „serioase” din cauza dependenței de gazul natural și a energiei electrice din Rusia.

Pentru a contracara această provocare, SUA și guvernul R. Moldova lucrează în parteneriat pentru o viziune comună – să rezolve criza energetică imediată cu care se confruntă moldovenii astăzi. Să creeze o securitate energetică durabilă și să asigure pe viitor tranziția către energia curată”, a mai spus Kent Logsdon.

Amintim că Proiectul Securitatea Energetică a Republicii Moldova are o durată de patru ani și este implementat de Tetra Tech ES, Inc., cu participarea specialiștilor locali și internaționali.

Rezervele și contractele pe care le avem, nu voi da cifre, dar ne vor scoate din această iarnă cu bine. Și dacă în octombrie 2021 toți de la Energocom fugeau și nu știau cum să publice o achiziție de gaz de pe piațele internaționale, eu sunt sigur că după această experiență, Energocom va putea nu doar cumpăra și vinde pentru Moldova, dar și pentru alte țări, dacă va fi cazul”, a declarat Spînu.

Amintim că, potrivit constatării Comunității Energetice Europene „Energy Community”, Republica Moldova a înregistrat cel mai semnificativ progres privind implementarea legislației europene în domeniul energiei în cadrul Comunității Energetice.

***

Proiectul „Securitatea Energetică a Republicii Moldova” (Moldova Energy Security Activity – MESA) este un proiect cu o durată de patru ani, prin intermediul căruia USAID va investi cel puțin 60 de milioane de dolari în consolidarea și diversificarea sectorului energetic al țării, astfel îmbunătățind securitatea energetică pe termen lung și fortificând suveranitatea Republicii Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: