SUA sancționează 7 persoane, cu legături în serviciile secrete din Rusia, pentru implicarea în planul de destabilizare a Guvernului de la Chișinău
Full Article 3 minutes read

SUA sancționează 7 persoane, cu legături în serviciile secrete din Rusia, pentru implicarea în planul de destabilizare a Guvernului de la Chișinău

Biroul de control al activelor străine din cadrul Departamentului Trezoreriei SUA a impus, pe 5 iunie, sancțiuni în raport cu 7 șapte membri ai unui grup, legat de serviciile secrete rusești, implicat în planul de destabilizare a Guvernului Republicii Moldova. Inclusă în lista de sancțiuni a fost, de asemenea, și o entitate deținută de una dintre persoanele vizate. Sancțiunile impuse implică înghețarea fondurilor deținute de aceste persoane și interzicerea tranzacțiilor pe teritoriul SUA.

Persoanele incluse în lista de sancțiuni a SUA sunt Constantin Sapojnikov, Iurii Makalov, Gleb Hloponin, Svetlana Boiko, Alexei Losev, Vasilii Gromovikov și Anna Travnikova. Potrivit autorităților americane, persoanele vizate au fost sancționate pentru următoarele acțiuni:

Constantin Sapojinikov este liderul grupului de influență malignă menționat și a organizat complotul de destabilizare a Guvernului Republicii Moldova la începutul anului 2023.

Iurii Makolov a fost implicat în susținerea logistică a complotului de destabilizare a Guvernului Republicii Moldova.

Gleb Hloponin a fost implicat în strângerea de detalii de securitate în diferite clădiri guvernamentale din Moldova pentru complotul de destabilizare a Guvernului moldovean.

Svetlana Boiko este membră de rang înalt a grupului de influență malignă menționat mai sus și s-a ocupat de întocmirea bugetului pentru complotul de destabilizare a Guvernului Republicii Moldova.

Alexei Losev a efectuat recunoașteri în Republica Moldova pentru complotul de destabilizare a guvernului Republicii Moldova. Losev deține Perko Julleuchter, un atelier care produce felinare din ceramică.

Vasilii Gromovikov a fost implicat în finanțarea complotului de destabilizare a Guvernului Republicii Moldova.

Anna Travnikova a fost implicată în operațiunile de influență ale grupului menționat, care vizează publicul străin. Operațiunile au fost concepute pentru a influența opinia publică din străinătate în favoarea Rusiei în contextul războiului în curs de desfășurare al Rusiei împotriva Ucrainei. În 2022, Travnikova s-a coordonat cu Boiko pentru a promova narațiuni pro-Rusia pentru audiențe din mai multe țări, inclusiv din Statele Unite.

Subsecretarul Trezoreriei pentru terorism și informații financiare, Brian Nelson a declarat că sancțiunile impuse azi scot în evidență eforturile continue și ascunse ale Rusiei de a destabiliza națiunile democratice.

„Operațiunile de influență încercate de Rusia exploatează preocupările cetățenilor din aceste țări pentru a destabiliza guvernele alese în mod legitim, în interesul Moscovei. Statele Unite rămân angajate, alături de UE, să vizeze persoanele care se angajează în astfel de activități împotriva guvernului Republicii Moldova”, a spus oficialul american.

Amintim că președinta țării Maia Sandu a susținut un briefing de presă, pe 13 februarie, în cadrul căruia a declarat că în Republica Moldova s-ar pregăti destabilizări, menite să schimbe puterea de la Chișinău. Șefa statului a mai spus că „planul pentru perioada următoare presupune diversiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici”.

Inițial, despre planul de destabilizare a Republicii Moldova a vorbit președintele Ucrainei Vladimir Zelenski, fapt despre care a informat-o pe Maia Sandu. 

Ulterior, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a confirmat recepționarea informațiilor respective de la partenerii ucraineni.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: