SUA și Marea Britanie evacuează angajații și familiile diplomaților ambasadelor de la Kiev
Full Article 2 minutes read

SUA și Marea Britanie evacuează angajații și familiile diplomaților ambasadelor de la Kiev

Departamentul american de Stat a aprobat evacuarea din Ucraina a familiilor angajaților ambasadei SUA la Kiev, se arată într-o declarație publicată pe site-ul instituției. Decizia a fost luată din cauza „pericolului unor eventuale acțiuni militare din partea Rusiei”. De asemenea, autoritățile americane le recomandă cetățenilor SUA să se abțină de la călătorii în Ucraina. Și ambasada Marii Britanii a decis să evacueze familiile diplomaților, scrie BBC.

Oficialii americani au îndemnat cetățenii SUA să completeze o cerere online, pentru a putea fi în contact permanent cu reprezentanța diplomatică.

„Există informații potrivit cărora Rusia planifică acțiuni militare serioase împotriva Ucrainei. Condițiile de securitate, în special la frontierele Ucrainei, în regiunea ocupată Crimeea și în estul Ucrainei, controlat de Rusia, sunt neprevăzute și se pot înrăutăți subit. În întreaga țară, inclusiv la Kiev, se desfășoară regulat demonstrații, care degenerează uneori în violențe”, se arată în declarația Departamentului american de Stat.

Și BBC a anunțat pe 24 ianuarie că diplomații britanici sunt evacuați din Ucraina. Autoritățile de la Londra au precizat că nu există un pericol anume pentru diplomații britanici, însă circa o jumătate dintre angajații Ambasadei de la Kiev se vor întoarce în Marea Britanie.

Pe de altă parte, șeful diplomației UE Josep Borrell a precizat că diplomații din comunitatea europeană nu vor fi evacuați.

„Nu văd pentru moment motive concrete”, a declarat Borrell.

Amintim că, anterior, secretarul general al NATO a declarat că există riscul unui conflict armat în Europa și că Rusia a mobilizat circa 100 000 de soldați la frontiera cu Ucraina.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: