SUM IT UP – Cum creăm viitorul digital al Moldovei prin educație mai bună și muncă la distanță
Full Article 5 minutes read

SUM IT UP – Cum creăm viitorul digital al Moldovei prin educație mai bună și muncă la distanță

Viitorul digital al lumii moderne, privit din perspectiva educației în Moldova, a fost unul din subiectele principale ale speakerilor din cadrul SUM IT UP, eveniment organizat de Moldova Innovation Technology Park, joi, 21 iulie.

Totodată, echipa MITP a făcut o retrospectivă şi o analiză a rezultatelor impresionante ale rezidenților MITP de-a lungul anilor, cu perspective asupra modului în care politicile elaborate de MITP împreună cu partenerii săi au influențat creșterea companiilor IT locale, care dezvoltă produse tech inovative, aducându-și, în același timp, contribuția la dezvoltarea economică a Moldovei.

Parcul a înregistrat cea mai mare creștere a numărului de rezidenți în 2021, de peste 46% față de 2020, fapt ce denotă că oportunitățile pe care le deschide rezidența în MITP duce la o creștere importantă întregii industrii tech din Moldova. Numărul companiilor cu capital local constituie acum peste 82% din totalul de rezidenți și acoperă peste 90% din cererea de servicii tech ale pieței locale. Principalele servicii oferite de companiile rezidente sunt SaaS, prelucrarea datelor, administrarea web și consultanță IT.

SUM IT UP - Cum creăm viitorul digital al Moldovei prin educație mai bună și muncă la distanță

 

Rezidenții MITP au contribuit la buget cu taxe în valoare de peste 2 miliarde de lei între anii 2018 și 2021, chiar dacă această perioadă a fost marcată de tulburări economice profunde, un mediu de afaceri incert, schimbările constante și adaptarea la noua realitate post-Covid.

Dumitru Ciorbă, Decan UTM, a subliniat necesitatea de a regândi cum inovația se transformă în produse, iar Sergiu Gaibu, Ministrul Economiei, a menționat că: „Dacă vrem să trecem de criză, trebuie să mergem pe domeniul serviciilor, să dezvoltăm și alte sectoare, conexe la domeniul dat. Serviciul virtual și bunurile virtuale nu au taxe de import și cote acum, cererea e constant mai mare, lupta pentru personal calificat e mai dură decât pentru clienți”.

Tehnologia este crucială pentru economia Moldovei, iar MITP conduce eforturile de dezvoltare și sprijinire a industriei, cu ajutorul inițiativelor guvernamentale și al parteneriatelor strategice. În acest sens, Daniela Botnariuc, Community Manager la MITP, a menționat că: „Industria locală e focusată mai mult pe outsourcing, iar prin acest program (Product Management Studio), intenționăm să reeducăm și să reorientăm companiile pe dezvoltarea produselor proprii competitive și calitative, dezvoltând comunitatea de product manageri în Moldova, și de ce nu, poate un unicorn-doi”.

Vorbitorii au accentuat că nu putem subestima valoarea pe care companiile IT din Moldova o pot aduce economiei în ansamblu. În prezent, o mare parte a serviciilor sunt furnizate pentru export și există un potențial uriaș neexploatat pentru dezvoltarea de produse software și hardware locale. Este evidentă necesitatea de a crește investițiile şi în sistemul de învățământ, pentru a diversifica specialitățile disponibile și pentru a crea profesioniști care să-și reinvestească apoi timpul și cunoștințele în promovarea şi creşterea potențialului digital al țării.

Michelle Iliev, Expert în educație și piața muncii, a menționat că: „12 profesori vor merge în august în SUA, pentru instruire cu profesori din UC Berkeley, care a dat mai mulți unicorni și companii majore în Silicon Valley, decât alte universități”. Tot ea a adăugat că: „s-a lansat un curs de masterat la Universitatea Pedagogică pentru specialiștii din educație: digital technology și componenta de printare 3d, care va fi adăugat, împreună cu robotica, la educația tehnologică, ca să creăm produse care răspund necesităților societății”.

Impactul diversificării studiilor oferite și a pregătirii tinerilor pentru profesiile viitorului, s-a simțit și în exemplul pozitiv adus de Sergiu Gaibu, care a menționat: „Visul meu este ca performanțele din domeniul IT să fie combinate cu a alte domenii, pentru așa gen de succese unice. Vreau să vă infectez și pe voi cu entuziasmul meu în asta și să îndrăzniți să faceți așa colaborări și dezvoltări”.

Noile investiții trebuie orientate și spre aducerea de specialiști deja pregătiți din afara Moldovei, pentru ridicarea nivelului de calificare a forței de muncă locale, fie prin participarea la îmbunătățirea și diversificarea oportunităților de învățare, fie prin formarea la locul de muncă, în companii și instituții private și publice. În acest sens, Alexandr Luchicev, Șef Unreal Engine Global Education CIS, a afirmat: „Sperăm că prezența noastră aici va contribui la dezvoltarea cadrului educațional, și va oferi suportul pentru dezvoltarea cursurilor la acest subiect”.

Pe măsură ce munca de la distanță devine un pilon de bază în afaceri, ea deschide ușile pentru ca talentul şi experienţa valoroasă de peste hotare să devină o parte componentă a economiei digitale a Moldovei. Este esențial ca impulsul pentru sprijinirea oportunităților de lucru la distanță să continue în țara noastră, pentru că este principala oportunitate de acces la sursa globală de profesioniști talentați.

SUM IT UP este un eveniment anual dedicat comunității tech din Moldova, organizat de Moldova Innovation Technology Park. Ediția a doua a evenimentului a fost organizată cu sprijinul Ministerului Economiei din Republica Moldova și a Moldova Future Technologies Activity (FTA) finanțată de USAID and Suedia.

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: