„Sunt lucruri care ar putea reprezenta subiect de polemică”. Planul lui Igor Grosu, dacă parlamentul îi va bloca inițiativele (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

„Sunt lucruri care ar putea reprezenta subiect de polemică”. Planul lui Igor Grosu, dacă parlamentul îi va bloca inițiativele (VIDEO)

Executivul va recurge la asumare de răspundere, dacă legislativul va bloca anumite inițiative. Declarația a fost făcută de către premierul desemnat în cadrul ședinței din 24 martie a Comisiei juridice, numiri și imunități, care a examinat proiectul de hotărîre pentru aprobarea programului de activitate a guvernului și acordarea votului de încredere. Igor Grosu a mai spus că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) pledează în continuare pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate, însă tratează cu responsabilitate inițiativa privind învestirea noului cabinet de miniștri.

Igor Grosu a declarat că este pregătit să preia conducerea guvernului și printre primele decizii vor fi cele privind pachetul anticriză, care prevede ajutor pentru sistemul medical, dar și pentru cel privat:

„Da, noi tratăm acest exercițiu foarte responsabil. Am venit cu programul de guvernare, cu echipa. Și da, ne vom prezenta mâine în fața parlamentului pentru a cere suport. În cazul în care vom fi votați, vom purcede imediat la acțiuni, în special în ceea ce ține de pachetul anti-criză, care este cel mai așteptat de către cetățenii noștri”.

Deputatul Platformei DA Dinu Plîngău a atras atenția că programul de guvernare pe care l-a propus premierul desemnat este ambițios și l-a întrebat pe Igor Grosu de cât timp va avea nevoie eventualul executiv pentru a-l implementa, în contextul în care PAS nu a abandonat scenariul declanșării alegerilor parlamentare anticipate.

La rândul său, Igor Grosu a precizat că totul va depinde de faptul cum va evolua relația dintre executiv și parlament:

„Sunt lucruri care ar putea reprezenta subiect de discuții și de polemică. Noi am menționat expres că, în cazul în care nu se va ajunge la un numitor comun pe platforma parlamentară în dialog cu executivul, vom recurge la procedura de asumare. De relația pe care vom încerca să o construim cu legislativul va depinde cât timp vom avea la dispoziție pentru a implementa agenda”.

Igor Grosu a mai spus că PAS rămâne consecvent și pledează pentru alegeri parlamentare anticipate, însă data concretă trebuie să fie decisă de parlament:

„Momentul, timpul, locul îl va decide clasa politică. În cazul în care voi fi votat în calitate de prim-ministru, executivul va contribui cu tot ce este nevoie în raport cu Comisia Electorală Centrală și autoritățile publice locale să ajute pentru buna, corecta desfășurare a alegerilor – anticipate sau alt tip de alegeri”.

Deputații se vor întruni pe 25 martie în ședință plenară pentru a da vot de încredere guvernului Grosu. Amintim că programul de guvernare al guvernului în frunte cu Igor Grosu se numește „Moldova sănătoasă”. Printre prevederi se numără solicitarea Parlamentului de a declara stare de urgență pe o perioadă de cel puțin 30 zile, conform deciziei și recomandării Consiliului Suprem de Securitate din 13 martie 2021.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: