„Sunt persoane care au făcut chiar de trei ori infecția”. Peste cât timp se pot vaccina cei care au trecut prin COVID?
Full Article 2 minutes read

„Sunt persoane care au făcut chiar de trei ori infecția”. Peste cât timp se pot vaccina cei care au trecut prin COVID?

Persoanele care s-au infectat cu Covid-19, au dezvoltat o formă ușoară și s-au tratat, trebuie să se vaccineze în termen de două săptămâni după însănătoșire. Informația a fost oferită de coordonatoarea grupului de comunicare privind imunizarea anti-Covid Ninel Revenco, în cadrul conferinței din 10 martie, organizată de reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).

Coordonatoarea grupului de comunicare privind imunizarea anti-Covid Ninel Revenco a precizat că persoanele care au trecut deja prin Covid-19 și s-au tratat, la fel, trebuie să se vaccineze.

„Trebuie să se vaccineze, dar cu o remarcă: acele persoane care au făcut varianta gravă și foarte gravă au o amânare de 90 de zile, după care vor merge la vaccinare. Cei care au făcut varianta ușoară, la interval de două săptămâni după însănătoșire, vor merge la vaccinare. Bântuie informația că cei care au făcut Covid au anticorpi și nu trebuie să se vaccineze. Ultimele informații arată că nu toți fac anticorpi în cantitate necesară, pentru a fi protejați”, a precizat profesorul universitar Ninel Revenco.

Epidemiologul Alexei Ceban a precizat că trebuie să aștepte 90 de zile pentru a se vaccina persoanele care au beneficiat de transfuzii de plasmă convalescentă de la un donator.

Potrivit epidemiologilor, persoanele care s-au infectat cu Covid-19, însă nu au anticorpi, sunt „incubatoare” pentru mutația tulpinelor de Covid-19.

„Sunt persoane care au făcut deja de două ori și chiar de trei ori infecția. Riscul de a se infecta repetat este destul de mare, intervalul este individual. Noi nu cunoaștem cât de mult vom fi protejați, dar este cunoscut că a doua infectare poate fi cu mult mai gravă decât primul episod Covid-19”, a mai spus Revenco.

***

În prezent, în Republica Moldova și în Europa sunt autorizate în regim de urgență patru vaccinuri: Pfizer, AstraZeneca, Moderna și Johnson & Johnson. În lista de așteptare sunt alte circa 15 vaccinuri, inclusiv vaccinul rusesc Sputnik V.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: