„Sunt reacții emotive”. Mihai Popșoi explică insistența Ucrainei în privința MIG-urilor
Full Article 3 minutes read

„Sunt reacții emotive”. Mihai Popșoi explică insistența Ucrainei în privința MIG-urilor

Vicepreședintele Parlamentului spune că Republica Moldova nu poate oferi Ucrainei cele 6 MIG-uri de pe Aeroportul de la Mărculești. Mihai Popșoi explică insistența părții ucrainene de a obține MIG-urile prin faptul că Kievul are nevoie de piese pentru acest tip de aparat de zbor. „E de înțeles această insistență. Pe alocuri, sunt și reacții emotive și asta e de înțeles în situația în care se află prietenii noștri de la Kiev”, a declarat oficialul în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV, relatează IPN.

„Dar noi am spus clar că Republica Moldova nu-și permite să fie atrasă în acest conflict. Acele MIG-uri nici nu mai pot fi numite aparate de zbor, pentru că nu pot zbura, sunt un morman de fier vechi. Probabil, Ucraina are nevoie de piese din acele aparate, dar atât timp cât există disponibilitatea multor parteneri să le ofere aparate de zbor funcționale, chiar mai bune decât cele în care cresc copacii la Mărculești, raționamentul cost-beneficiu nu are niciun sens”, a spus Popșoi.

Vicepreședintele Parlamentului spune că autoritățile de la Chișinău i-au explicat Kievului că Republica Moldova nu poate livra tehnică militară, însă poate detașa în Ucraina o echipă de geniști.

„Explorăm și alte posibilități de a ajuta, dar în câmpul legal, constituțional. Avem statutul neutralității prevăzut în Constituție, avem decizia Curții Constituționale care explică, detaliază acest statut. Republica Moldova nu poate servi drept sursă sau tranzit pentru arme letale, muniții. Având această constrângere, folosim orice alt mijloc de a ajuta prietenii noștri ucraineni, cu excepția părții militare”, a precizat vicepreședintele Parlamentului.

***

Republica Moldova deține 6 avioane de vânătoare MiG-29, care sunt păstrate la Aeroportul din Mărculești. Pe 17 aprilie, presa ucraineană a scris că autoritățile ucrainene au solicitat R. Moldova să le transmită încă din primele zile de invazie rusească. Autorul materialului face trimitere la o sursă care susține că Ucraina a cerut ca avioanele să fie vândute sau împrumutate, însă Chișinăul a refuzat, pentru a nu-și strica relațiile cu Rusia.

Președintele Radei Supreme de la Kiev, Ruslan Stefanciuk, a cerut Moldovei, la modul direct, să ofere Ucrainei cele 6 avioane militare MiG-29, pe care le deține și care nu mai sunt funcționale. Solicitarea a fost făcută în timpul vizitei oficiale efectuate de către președintele Parlamentului Igor Grosu, la Kiev. Contactați de NM, reprezentanții Legislativului au declarat că Moldova nu poate da curs solicitării.

„Președintele Parlamentului a reiterat că, potrivit statutului de neutralitate al Moldovei, nu putem detașa echipament militar în alte țări”, a răspuns reprezentanta partidului aflat la guvernare.

În cadrul unei emisiuni televizate, Maia Sandu a menționat că R. Moldova nu poate să ofere Ucrainei ajutor militar.

„Ei sunt într-o situație dramatică. Și ei sunt îndreptățiți să ceară mai mult de la toți. Pentru că e nevoie să se oprească acest război. Toată lumea trebuie să facă tot ce se poate ca să fie oprit. Repet: noi, fiind în această situație, facem ce putem din perspectiva noastră. Sunt țări care pot face mai mult, de exemplu pe plan militar. Noi am ajutat și o vom face în continuare pe partea refugiaților”.

Maia Sandu, președinta R. Moldova

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: