„Suntem considerați forță de muncă neagră”. Un manifestant din fața CC a chemat moldovenii la patriotism
Full Article 3 minutes read

„Suntem considerați forță de muncă neagră”. Un manifestant din fața CC a chemat moldovenii la patriotism

Unul dintre participanții la manifestația organizată pe 26 aprilie de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) în fața Curții Constituționale (CC) a îndemnat locuitorii țării să facă totul pentru ca cetățenii Moldovei să nu fie nevoiți să plece în afara țării. Potrivit acestuia, în multe țări, moldovenii sunt luați drept „forță de muncă neagră”.

Victor Grosu, unul dintre manifestanții care a venit în fața  Curții Constituționale a povestit că a lucrat în Portugalia, iar acolo moldovenii erau numiți „negri”.

„Vreau să vă îndemn la patriotism, pentru că, din păcate, noi, moldovenii suntem mai pasivi. A fi patriot înseamnă a-ți iubi țara. (…) Vreau să vă îndemn să lucrăm asupra acestui fapt, să ne facem patria, casa și cuibușorul cât mai prosper, ca să nu vină vremea ca să plecăm peste hotare, printre mărăcini. Eu am fost în Portugalia, nouă ne spuneau „negri” și cred că în mai multe țări suntem considerați forță de muncă neagră, dar noi, ca națiune, suntem un popor viteaz”, a menționat acesta.

La protestul organizat de PAS în fața CC au participat circa 500 de persoane. Aceștia au menționat că au venit să apere Constituția. În același timp, demonstranții au menționat că nu îi vor permite lui Boris Lupașcu, judecătorul susținut de majoritatea parlamentară, să intre în instituție, întrucât ar fi fost numit ilegal în funcție.

***

Amintim că, vineri, 23 aprilie, 53 de deputați ai PSRM și Platformei „Pentru Moldova” au votat pentru retragerea hotărârii parlamentului prin care Domnica Manole a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională. În aceeași zi, legislativul a aprobat numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător al CC.

În seara zilei de 23 aprilie, Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate și a solicitat Procuraturii Generale să investigheze acțiunile din parlament sub aspectul infracțiunii de uzurpare a puterii în stat. La câteva ore distanță, CC a emis un comunicat în care a informat că Înalta Curtea a suspendat cele două hotărâri ale parlamentului, care vizează revocarea din funcție a Domnicăi Manole și numirea lui Boris Lupașcu.

Ulterior, deputații PAS Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc au depus o sesizare la Procuratura Generală în legătură cu deciziile pe care le-a luat parlamentul în raport cu Curtea Constituțională. Aceștia solicită începerea urmării penale pe faptul uzurpării puterii în stat.

Între timp, Procuratura Generală a anunțat că va examina în regim prioritar și de urgență cazul.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: