„Suntem gata să mergem istoric împreună, umăr în umăr”. Zelenski, primele declarații din Moldova, alături de Maia Sandu
Full Article 3 minutes read

„Suntem gata să mergem istoric împreună, umăr în umăr”. Zelenski, primele declarații din Moldova, alături de Maia Sandu

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a oferit mai multe declarații pentru presa de la Bulboaca. El a spus că „nu a fost simplu” să ajungă în Republica Moldova. Zelenski a mulțumit moldovenilor pentru că au găzduit refugiați ucraineni. „Nu vom uita asta”, a precizat el. Totodată, președintele Ucrainei a spus că războiul în țara sa va dura până la victoria Ucrainei. 

Sunt bucuros să fiu aici, nu a fost simplu să vin, dar este un mesaj din partea tuturor ucrainenilor: susținem poporul moldovean, suntem gata să mergem istoric împreună, umăr în umăr. Mulțumim moldovenilor că ați găzduit toți oamenii noștri, toți refugiații din calea războiului de amploare, nu vom uita asta”, a comunicat Zelenski.

Președintele Ucrainei a spus că a avut o discuție cu Maia Sandu, vorbind inclusiv despre relația moldo-ucraineană.

Am discutat cu doamna președintă despre relațiile noastre, despre infrastructură, despre proiecte importante pe care le vom încheia în timpul apropiat, viitorul nostru este în UE. Ucraina este pregătită să intre la NATO, așteptăm când NATO va fi pregătit pentru Ucraina. Garanțiile de securitate sunt importante nu doar pentru Ucraina, ci și pentru vecini – pentru Moldova, din cauza Rusiei și a agresiunii”, a adăugat el. „Suntem bucuroși să fim aici, voi discuta cu unii parteneri despre coaliția PATRIOT, noua noastră inițiativă, despre ajutor substanțial pe câmpul de luptă, despre formula de pace„, a mai menționat Zelenski.

Întrebat „cât va mai dura războiul”, Zelenski a spus: „Până la victoria noastră. Rusia îl poate opri mai devreme, dacă se va retrage de pe teritoriile noastre ocupate”.

Amintim că ultima vizită a lui Vladimir Zelenski în Moldova a fost în august 2021, cu ocazia aniversării a 30 de ani de la proclamarea Independenței. Pe lângă Zelenski, invitați speciali în țara noastră au fost președintele Poloniei Andrzej Duda și președintele României Klaus Iohannis.

***

Republica Moldova este gazda Summitului Comunității Politice Europene, care se va desfășura la 1 iunie 2023, reunind, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni. Summitul va avea loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri distanță de Chișinău.

Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: