„Suntem optimiști”. Detalii despre starea moldovencei infectate cu COVID-19, care a ajuns la Chișinău
Full Article 2 minutes read

„Suntem optimiști”. Detalii despre starea moldovencei infectate cu COVID-19, care a ajuns la Chișinău

Femeia de 48 de ani, infectată cu COVID-19, care a ajuns sâmbătă la Chișinău cu un avion din Italia, este în stare stabilă, iar dinamica este ușor pozitivă. Precizările au fost făcute de către directorulul IMSP Spitalul Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, într-o conferință de presă din 9 martie. Acesta a precizat că pacienta se află în secția terapie intensivă, într-o boxă izolată și este monitorizată în permanență de un medic reanimatolog și două asistente.

„Parametrii biochimici s-au îmbunătățit, saturația cu oxigen este în limită 94-96%, este absolut normal. Rămâne puțin mișcorată concentrația de oxigen în artenere, ceea ce vorbește despre o pneumonie banală, nimic ieșit din comun nu este. Suntem optimiști, sperăm că pacienta va avea un final pozitiv. Deși ea suferă de patologii asociate grave: diabet zaharat și obezitate”, a anunțat directorul Spitalului Republican.

Acesta a precizat că transferul pacientei din Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă” a avut loc cu AVIASAN, cu un echipaj dotat corespunzător.

„A fost adusă la noi la spital, a fost întâlnită de șeful departamentului, de doi reanimatologi, de epidemiolog. Traseul a fost elaborat inițial prin liftul nr 12, după aceea a fost prelucrat liftul. Traseul de la intrare, timp de 2 ore, a fost prelucrat de două ori, la fel cum are loc prelucrarea în boxă”, a explicat Anatol Ciubotaru.

Acesta a precizat că bolnava se află într-o boxă separată și nu are contact cu niciun pacient, doar cu un medic și două asistente.

Acesta este primul caz de infectare prin coronavirus de tip nou în Republica Moldova, confirmat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. În legătură cu acest caz, în cadrul ședinței Comisiei Naționale extraordinare de sănătate publică, autoritățile au instituit cod portocaliu la nivel național.

Conform datelor Centrului European pentru Controlul Bolilor, începând cu 31 decembrie 2019 și până la 8 martie 2020, au fost raportate 105 828 de cazuri de infecție coronavirusul de tip nou (COVID-19) și au fost înregistrate 3 584 de decese, majoritatea în China.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: