„Suntem umiliți în fiecare zi”. Mai mulți moldoveni sunt blocați de trei luni la hotarul cu Irak și locuiesc într-un camion
Full Article 6 minutes read

„Suntem umiliți în fiecare zi”. Mai mulți moldoveni sunt blocați de trei luni la hotarul cu Irak și locuiesc într-un camion

Trei cetățeni ai Moldovei au rămas blocați la punctul de trecere a frontierei Ibrahim-Khalil, care este situat între Turcia și Kurdistanul irakian. Aceștia transportau cisterne cu alcool în orașul Arbil, capitala Kurdistanului. Bărbații sunt ținuți la frontieră deja de trei luni și jumătate, nu li se permite nici să intre în țară, nici să facă cale întoarsă. NM a încercat să facă lumină asupra situației create în care toți încearcă să ofere ajutor șoferilor, dar nimic nu se reușește în acest sens.

„Acesta este Kurdistan, aici tuturor le este în cot de tine”

Deja de trei luni și jumătate, bărbații trăiesc în cabinele camioanelor. „Vara, din cauza arșiței, la temperatură de 50 de grade, e imposibil să dormim mai mult de o oră pe zi: patul este ud, în cabină – zăpușeală. Afară improvizăm așa-numitul duș, stropindu-ne cu apă din canistre, iar hainele le spălăm într-o căldare”, ne-a spus Leonid Doicov, unul dintre șoferii blocați la hotarul dintre Turcia și Irak.

El a remarcat că puținii bani pe care îi luaseră la drum s-au epuizat repede. În ce privește mâncarea și apa, îi ajută uneori locuitorii satelor turcești din apropiere. Leonid a recunoscut că pe lângă aceasta, și comanditarul le ransferă niște bani pentru produse alimentare.

Leonid spune că în cei zece ani de muncă în calitate de șofer de curse lungi, i s-au întâmplat de toate, dar e prima dată când se confruntă cu așa ceva. Au fost cazuri când puteau să fie reținuți la frontieră pentru 1-2 săptămâni, „dar sunt aproape patru luni de când kurzii nu le permit să treacă”.

„În fiecare zi, ne umilim în fața șefilor de la vamă și a polițiștilor de aici. Acesta este Kurdistan și tuturor le este în cot de tine. Nu-i interesează că cineva te așteaptă acasă ori că te-ai îmbolnăvit”.

Video înregistrat de Leonid Doicov:

„Stăm aici ca niște ostatici”

Leonid Doicov a remarcat faptul că firma în care lucrează a semnat un contract de livrare a trei cisterne de alcool din Moldova în Irak. La 15 iunie, șoferii de curse lungi au ajuns până la punctul de trecere a frontierei Ibrahim-Khalil, dar de atunci, camioanele nu s-au urnit din loc. Leonid bănuiește că nu se permite trecerea cisternelor din cauza comanditarului care nu poate obține documentele de import a mărfii în țară.

„În calitate de comanditar este o firmă americană al cărui reprezentant vamal (broker) se află pe teritoriul Irakului. Și compania care a expediat marfa (Zernoff) ne spune mereu diferite povești. Iar noi stăm aici ca niște ostatici. Jucăm rolul de depozit pe roți în timp ce oamenii cu bani își rezolvă problemele”, se vaită Leonid.

Doar el a acceptat să discute cu jurnaliștii. Doi colegi de-ai săi sunt disperați deja și nu mai cred că cineva îi poate ajuta să se urnească din loc și să plece. Soțiile și copiii îi așteaptă acasă. Rudele au încercat să-i ajute, dar fără niciun rezultat.

Albina, soția lui Leonid Doicov, ne-a spus că împreună cu fiul său, a trimis scrisori la consulatul Moldovei din Turcia, a solicitat ajutorul autorităților din Autonomia Găgăuză (ei locuiesc acolo) și chiar a rugat presa locală să scrie despre această situație. Dar toate acestea nu au schimbat nimic.

„Când o persoană pleacă undeva, știe când se va întoarce. Iar noi n-avem idee, când vor reveni soții noștri: peste o jumătate de an, peste un an sau doi. Li se spune în fiecare zi: „Veți pleca astăzi” sau „Peste două ore, veți fi lăsați înapoi în Turcia”. Zilele acestea, le-au spus să mai aștepte o săptămână”, a menționat Albina Doicov.

„Suntem umiliți în fiecare zi”. Mai mulți moldoveni sunt blocați de trei luni la hotarul cu Irak și locuiesc într-un camion

„Noi nu avem posibilitatea să influențăm direct asupra situației”

Alexandr Avanesean, directorul pe domeniul dezvoltării al companiei „Zernoff”, a spus pentru NM că această livrare de alcool era una ordinară și nu se deosebea prin nimic de celelalte, întrucât „procesul de livrări [în această direcție] a fost stabilit”.

„Nu este pentru prima dată când clientul [compania americană] transportă alcool în Irak cu aceste camioane. Noi am vândut alcoolul pe loc și în momentul în care marfa a părăsit uzina, dreptul de proprietate a trecut la client. Tot el, clientul, a angajat și plătit pentru transport, de aceea noi nu avem posibilitatea de a influența direct asupra acestei situații”, a menționat Avanesean.

Potrivit afirmațiilor sale, compania comanditară s-a confruntat cu unele dificultăți, iar acum aceasta pregătește documente noi pentru import, dar, totodată, plătește șoferilor pentru stagnare.

„Noi înțelegem cu ce probleme s-au confruntat șoferii, de aceea am depus toate eforturile pentru a-i elibera. Până la urmă, am reușit să obșinem permisiunea de a pleca de acolo. Acum, ei au acest permis. Însă transportul cu marfă va rămâne la vamă și, în acest caz, încă urmează să lucrăm”, a spus Avanesean.

„Suntem umiliți în fiecare zi”. Mai mulți moldoveni sunt blocați de trei luni la hotarul cu Irak și locuiesc într-un camion

„E posibil că vom fi nevoiți să atragem juriști în acest proces”

Să lași transportul cu marfă așa, pur și simplu, într-o țară străină – nu este o soluție, a comunicat pentru NM Petru Caireac, proprietarul companiei de transport „Volan Autotrans”, care transportă cele trei cisterne de alcool cumpărat de la Zernoff de o companie americană. 

Caireac a remarcat că partea irakiană nu eliberează șoferii fără camioane, „iar mașinile nu sunt eliberate, pentru că nu există ordinul destinatarului”. La fel ca și Avanesean, Caireac a spus că firma americană care a cumpărat alcoolul se confruntă cu unele probleme privind vămuirea mărfii.

„Soluționarea acestei probleme este tărăgănată mereu. Noi am încercat să întoarcem companiei Zernoff șoferii și marfa, dar fără niciun rezultat. E posibil că vom fi nevoiți să atragem juriști în acest proces, ca să reziliem contractul cu comanditarul”, a spus Caireac. El a mai menționat că dacă în timpul apropiat compania americană nu va soluționa problema ce ține de vămuirea mărfii, firma sa va încerca „să scoată șoferii și, dacă va fi posibil, și mașinile”.

NM s-a adresat cu o solicitare la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) pentru a afla dacă scrisorile rudelor șoferilor au ajuns la minister. Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al MAEIE, ne-a comunicat că la sfârșitul lunii septembrie, „MAEIE a primit o informație despre câțiva cetățeni ai Moldovei care au plecat cu chestiuni de serviciu la frontiera dintre Turcia și Irak”. El a menționat că întrebarea a fost transmisă către Direcția Afaceri Consulare a ministerului, iar cu șoferii s-a stabilit un contact direct și se discută chestiunea privind acordarea asistenței specializate din partea consulatului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: