Tarife de roaming mai mici în UE? Gavrilița a discutat cu conducerea Comisiei Europene pentru o Europă pregătită de era digitală
Full Article 2 minutes read

Tarife de roaming mai mici în UE? Gavrilița a discutat cu conducerea Comisiei Europene pentru o Europă pregătită de era digitală

Premierul Natalia Gavrilița a avut o discuție cu vicepreședinta executivă a Comisiei Europene pentru o Europă pregătită de era digitală Margrethe Vestager. Prim-ministra i-a spus oficialului că Republica Moldova depune efort pentru semnarea acordului de reducere a tarifelor de roaming cu Uniunea Europeană. 

Potrivit reprezentanților Guvernului, Gavrilița a vorbit cu Vestager despre aderarea Republicii Moldova la Programul Europa digitală, la Zona unică de plăți în Euro și la piața unică europeană. S-a discutat și despre reducerea tarifelor de roaming, recunoașterea reciprocă a semnăturilor digitale și securitatea cibernetică.

„Republica Moldova se află în condiții de război hibrid, fiind înregistrate riscuri cibernetice, dezinformare și alte posibile pericole, însă Guvernul depune eforturi pentru a întări reziliența țării în sectoarele prioritare. În viitorul apropiat, urmează a fi transpusă și directiva europeană NIS2, care va contribui la consolidarea rezilienței Republicii Moldova pe domeniul securității cibernetice”, a comunicat Gavrilița.

„Depunem eforturi pentru semnarea acordului de reducere a tarifelor de roaming cu Uniunea Europeană, iar includerea Republicii Moldova în piața internă europeană va aduce Europa mai aproape de cetățenii noștri”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița

Oficiala europeană, potrivit reprezentanților Guvernului, a apreciat eforturile Republicii Moldova de a sprijini Ucraina pe diverse domenii și a exprimat deschidere pentru a sprijini Moldova în domeniul politicii ajutoarelor de stat și antitrust.

Un alt subiect de discuții a vizat recunoașterea reciprocă a semnăturilor digitale. De asemenea a fost abordat subiectul aderării Republicii Moldova la Zona unică de plăți în euro (SEPA).

***

Amintim că în perioada 4 – 8 februarie curent, șefa Executivului de la Chișinău împreună cu mai mulți miniștri se vor afla într-o vizită de lucru la Bruxelles, unde vor participa la cea de-a 7-a reuniune a Consiliului de Asociere UE – Republica Moldova. În premieră, țara noastră va fi prezentă la acest eveniment din postura de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Potrivit premierului, printre subiectele abordate la reuniune se numără dialogul politic și reforme, cooperarea economică și sectorială, în special în sectorul energetic, chestiuni legate de comerț și cooperarea în domeniul politicii externe și de securitate.

Natalia Gavrilița va avea o întrevedere și cu Mircea Geoană, secretar general-adjunct al NATO.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: