Teatrul Cehov din Chișinău, aflat în mijlocul unui scandal, are un director interimar. Ministrul Prodan: „L-am rupt de la inimă”
Full Article 3 minutes read

Teatrul Cehov din Chișinău, aflat în mijlocul unui scandal, are un director interimar. Ministrul Prodan: „L-am rupt de la inimă”

Ministerul Culturii a numit un director interimar la Teatrul Cehov din Chișinău. Este vorba despre Feodor Gladii, consultant principal al Serviciului juridic al Ministerului Culturii. Într-un interviu pentru NM, ministrul Culturii Sergiu Prodan a spus că Gladii va fi la conducerea teatrului timp de două luni, după care un nou șef va fi numit în baza unui concurs. „L-am rupt de la inimă”, a declarat Prodan cu referire la actuala conducere interimară. 

Pe 4 octombrie, ministrul Sergiu Prodan l-a prezentat pe directorul interimar colectivului teatrului.

Într-un interviu pentru NM, Prodan a explicat de ce a decis să numească la conducerea teatrului, pentru două luni, un jurist de la Ministerul Culturii.

„Am delegat o persoană din minister. Acesta este juristul nostru, singurul nostru jurist, l-am rupt de la inimă. La Teatrul Cehov este o situație de conflict foarte complexă, care durează de mulți ani. În urmă cu un an, l-am rugat pe domnul Haret să rezolve această problemă, dar el din păcate nu a putut face față acestei sarcini. Acum această problemă va fi rezolvată în comun de minister și teatru, de aceea am numit un jurist care nu va rămâne acolo director. După două luni se va întoarce la minister”, a spus Prodan.

Potrivit ministrului, sarcina principală a lui Gladii în calitate de director interimar este să asigure existența normală a teatrului și efectuarea unui audit intern de către Ministerul Culturii.

„Scopul auditului este de afla ce probleme și dificultăți există și de a propune modalități de depășire a acestora, astfel încât noul director care va prelua funcția să aibă o imagine completă a situației actuale din teatru”, a menționat Prodan.

Ministerul Culturii planifică să anunțe un concurs pentru funcția de director al Teatrului Cehov la începutul lunii noiembrie, a precizat ministrul.

Despre Feodor Gladii se știe că în 1990 a absolvit Şcoala Superioară a MAI al URSS din or. Gorki (acum Academia Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse). Până în 1994, el a lucrat în structurile Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, din 1994 până în 2007 – în subdiviziunile Ministerului Finanțelor, din 2007 până în 2012 a fost director general adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei. Din 2012 până în 2013, Gladii a lucrat ca vicepreședinte al Consiliului Concurenței. 

Din 2021 până în martie 2022 a lucrat în cadrul Direcției de Audit Intern a Primăriei Chișinău, după care a trecut să lucreze ca jurist la Ministerul Culturii.

***

Amintim că ministrul Culturii Sergiu Prodan a anunțat că toți directorii instituțiilor teatral-concertistice din Moldova vor fi numiți în funcții pe bază de concurs. Directorul teatrului Cehov Constantin Haret s-a împotrivit desfacerii anticipate a contractului său de muncă, iar colectivul instituției a protestat. Ministrul Culturii l-a acuzat de manipularea opiniei publice și a colegilor săi.

Ulterior, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a comentat scandalul din jurul Teatrului Cehov din Chișinău. Diplomata rusă a acuzat guvernarea moldovenească că ar implementa „o agendă anti-rusă”. Aceasta nu a precizat care sunt forțele din exterior la care se referă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: