Activitatea “Teleradio-Moldova”, dezbătută în Parlament: investiții, salarii și echidistanța în știri
Full Article 4 minutes read

Activitatea “Teleradio-Moldova”, dezbătută în Parlament: investiții, salarii și echidistanța în știri

Parlamentul a aprobat, în cadrul ședinței din 25 mai, rapoartele Companiei Publice „Teleradio-Moldova” și ale Consiliului de Supraveghere și Dezvoltare pentru anul 2022. Directorul general al instituției, Vlad Țurcanu, susține că, în perioada de referință, acțiunile instituției au fost focusate pe consolidarea Departamentului Știri și Dezbateri, asigurarea echilibrului în știri și emisiunile informative, precum și reflectarea consecințelor războiului din Ucraina, atât în materiale TV de limba română, cât și în limbile ucraineană și rusă.

Majorarea salariilor, crearea unor condiții de muncă moderne și consolidarea departamentului de știri au fost principalele obiective ale „Teleradio-Moldova” în anul precedent, susține Vlad Țurcanu. Directorul general al instituției publice de radiodifuziune anunță, în acest context, lansarea a două site-uri noi: moldova1.md și radiomoldova.md, renovarea a două din cele trei studiouri ale postului public de televiziune, precum și majorarea, cu 20 la sută, a salariilor angajaților. Astfel, potrivit lui Vlad Țurcanu, salariul mediu la „Teleradio-Moldova” a crescut de la 6,2 mii lei la 8,1 mii lei pe parcursul anului, dar pentru unii angajați este mai mare. Chiar și așa, salariile rămân mici față de câștigul jurnaliștilor care activează în companii private, recunoaște conducerea „Teleradio-Moldova”.

Printre scopurile companiei, Vlad Țurcanu a numit atragerea tineretului drept public și construirea unei noi clădiri. Iarna, întreținerea sediului actual, potrivit directorului general al companiei, costă aproximativ 100 de mii de euro, în condițiile în care clădirea nu are izolație termică, iar comunicațiile sunt depășite. În acest context, Ţurcanu a menționat că „Teleradio-Moldova” intenționează să înceapă construcția unei noi clădiri şi să se mute în ea. Întregul proces este de așteptat să fie finalizat într-un an. Nu se știe când, însă, ar putea demara construcția.

După raport, deputații i-au pus întrebări lui Țurcanu. Deputatul de la partidul de guvernământ, Acțiune și Solidaritate (PAS), Lilian Carp, a întrebat ce măsuri se iau pentru popularizarea sportului la postul public de televiziune. „Postul TV nu creează evenimente sportive, ci le arată. Și suntem gata să le arătăm”, a spus Țurcanu. Potrivit acestuia, în redacția sport lucrează opt persoane, iar știrile lor câștigă zeci de mii de vizualizări.

La rândul său, deputatul socialist Adrian Albu s-a arătat nemulțumit de faptul că majoritatea știrilor difuzate de „Teleradio-Moldova” ar fi fie despre partidul de guvernământ, fie despre Guvern. „Este normal, pentru că ei fac multe lucruri, dar există și opoziție care indică greșeli”, a continuat deputatul. El a menționat că știrile despre opoziție sunt fie neutre, fie negative.

În replică, Vlad Țurcanu a declarat că după apelul socialiștilor și la inițiativa lui Ruslan Mihalevschi, membru al Consiliului Audiovizualului (CA), postul public de televiziune a fost monitorizat, iar raportul a scos la iveală echidistanța informațiilor prezentate în buletinele de știri. În același timp, a mai spus Țurcanu, CA nu poate fi acuzat că este părtinitor față de „Teleradio-Moldova”, întrucât autoritatea de reglementare a amendat compania, de exemplu, pentru că nu a dat replică deputatei din opoziție Marina Tauber în unul din materialele difuzate.

Conducerea Companiei a prezentat, în cadrul ședinței plenare de azi, raportul privind executarea bugetului pentru anul 2022. Potrivit datelor, subvențiile de la bugetul de stat și veniturile acumulate de companie pe parcursul anului trecut au fost de 144764,4 mii lei, cota alocațiilor de la bugetul de stat fiind de peste 93%. În aceeași perioadă, au fost înregistrate cheltuieli în valoare de 149527,5 mii lei.

Rapoartele Companiei Publice „Teleradio-Moldova” și ale Consiliului de Supraveghere ale acesteia pentru anul 2022 au fost susținute de 61 de deputați.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: