Teritoriul centralei nucleare de la Zaporojie – minat. AIEA: „Este contrar standardelor de siguranță”
Full Article 2 minutes read

Teritoriul centralei nucleare de la Zaporojie – minat. AIEA: „Este contrar standardelor de siguranță”

Mine antipersonal au fost „plantate la periferia” teritoriului centralei nucleare Zaporojie, controlată de armata rusă. O declarație în acest sens a fost făcută de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), după ce experții Agenției au verificat zona.

Experții AIEA au văzut câteva mine plasate între gardul exterior și interior în jurul perimetrului centralei nucleare. După cum se menționează în declarație, „prezența explozibililor este contrară standardelor de siguranță AIEA și creează o presiune psihologică suplimentară asupra lucrătorilor”. Potrivit evaluării preliminare a experților AIEA, explozia acestor mine nu ar trebui să afecteze siguranța nucleară a centralei nucleare.

În ultimele zile și săptămâni, experții de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică, care au efectuat inspecții la stație, nu au găsit echipamente militare grele. Totuși, subliniază declarația, reprezentanților AIEA li se interzice în continuare accesul pe acoperișurile reactoarelor și halelor de turbine ale centralei Zaporojie, inclusiv pe cel de-al treilea și al patrulea reactor, care prezintă un interes deosebit.

La începutul lunii iulie, președintele ucrainean Vladimir Zelenski, citând informațiile ucrainene, a declarat că Rusia a plasat explozibili pe acoperișurile mai multor unități electrice. Moscova neagă acuzațiile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: