„Termoelectrica” va primi din rezerva de stat opt mii de tone de păcură
Full Article 2 minutes read

„Termoelectrica” va primi din rezerva de stat opt mii de tone de păcură

Agenţia Rezerve Materiale a MAI va elibera din rezervele de stat, cu titlu de deblocare, către S.A. „Termoelectrica” opt mii de tone de păcură. Proiectul a fost votat în cadrul ședinței de Guvern din 26 octombrie.

Potrivit proiectului, arderea păcurii eliberate va permite continuarea livrării gazelor naturale și menținerea presiunii necesare în conductele de gaz. „Va duce la asigurarea funcționării normale a termocentralelor pe gaz, în condițiile în care o mare parte a blocurilor de locuit folosesc această sursă de energie”, comunică autorii proiectului.

Măsura se impune în contextul limitării volumului de gaze naturale prevăzute pentru luna octombrie, livrate către Republica Moldova de către Federația Rusă, prin intermediul S.A. „Gazprom”.

Astfel, populația care locuiește în blocuri conectate la agentul energetic și termic, generat de cazangerii pe gaz, își va putea desfășura activitățile curente într-un regim normal, fiind evitate la minim devierile din sistem sau deconectările.

Totodată, reieșind din considerentul că cele 8000 de tone de păcură sunt eliberate din rezervele de stat prin deblocare, S.A. „Termoelectrica” va fi scutită de obligația de restituire a acestora.

Sursele financiare necesare pentru completarea rezervelor de stat cu cantitatea de păcură eliberată vor fi incluse în proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2023, care, conform estimărilor realizate la momentul elaborării proiectului, constituie cca 169,3 mln lei.

Amintim că, în octombrie 2022, Gazprom furnizează Moldovei doar 70% din volumul de gaz convenit anterior – 5,7 mln de m3 pe zi pentru ambele maluri ale Nistrului. Până acum, volumul constituia 8,06 mln m3. Concernul rus dă vina pe compania ucraineană Naftogaz pentru diminuarea volumului livrat, pe care îl acuză că refuză să asigure pe deplin serviciile de transportare a gazului.

Concernul rus Gazprom a decis să reducă volumul gazelor naturale livrat și Transnistriei: în octombrie cu 30%, iar în noiembrie cu 40% față de perioada similară a anilor trecuți. Informația a fost făcută publică pe site-ul liderului regiunii, Vladim Krasnoselski.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: