Testele de BAC ale unui elev, rezolvate în afara sălii de examen? Ce a surprins Ministerul Educației prin camerele video 
Full Article 2 minutes read

Testele de BAC ale unui elev, rezolvate în afara sălii de examen? Ce a surprins Ministerul Educației prin camerele video 

16 candidați au fraudat examenul de bacalaureat de anul acesta. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, persoanele au fost eliminate de la examen. Autoritățile mai spun că un caz de fraudare s-a produs cu implicarea personalului unei instituții de învățământ, testul fiind rezolvat în afara sălii de examen. 

14 dintre cele 16 cazuri de fraudare a examenului de bacalaureat se referă la folosirea de către candidați a fițuicilor, un caz – telefonul mobil și un caz în care testul de examen a fost rezolvat în afara sălii de examen.

Cu privire la ultimul caz, autoritățile spun că din imaginile video se vede că pe întreaga perioadă de aflare în sala de examen, candidatul nu a completat testul cu vreo înscriere, toate înscrisurile fiind efectuate doar pe maculator.

„Cu toate că testul predat de candidat în sala de examen nu conținea vreo însemnare, rezolvare sau răspunsuri, președintele Centrului de Bacalaureat a predat la Centrul Republican de Evaluare testul cu rezolvări”, precizează Ministerul.

Se menționează că o situație similară a fost atestată la toate cele patru probe de examen la care a participat candidatul eliminat.

„Mai mult, înregistrările video demonstrează că maculatoarele pe care scria candidatul în timpul aflării în sala de examen nu corespund cu maculatoarele prezentate de către Centrul de Bacalaureat ca fiind ale candidatului”, susțin autoritățile.

Astfel, Ministerul Educației constată că înscrisurile în afara sălii de examen puteau să fie făcute doar cu participarea personalului responsabil de organizarea examenului din cadrul Centrului de Bacalaureat.

„Condamnăm acest caz inadmisibil și considerăm că personalul didactic implicat în această fraudă nu ar trebui să se mai regăsească în sistemul educațional”, comunică autoritățile responsabile.

Prin urmare, Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare au înaintat demersuri la Organul local de specialitate în domeniul învățământului pentru a fi efectuată, în regim de urgență, o anchetă de serviciu în acest sens. De asemenea, o sesizare privind acest caz a fost expediată în adresa Centrului Național Anticorupție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: