Tiraspolul acuză Chișinăul că blochează importul de medicamente pentru oamenii din Transnistria. Cere ajutorul OMS-ului
Full Article 2 minutes read

Tiraspolul acuză Chișinăul că blochează importul de medicamente pentru oamenii din Transnistria. Cere ajutorul OMS-ului

Așa-numitul Minister de Externe al Transnistriei acuză autoritățile moldovenești că rețin la frontiera moldo-română medicamentele necesare populației din stânga Nistrului. Tiraspolul afirmă că pe lângă încărcăturile deja întârziate, Moldova refuză să elibereze autorizații pentru importul de noi loturi de medicamente. În acest context, Ministerul cere ajutorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Mai mult, Tiraspolul a invitat specialiștii OMS să desfășoare „consultări urgente” cu participarea ministrului Sănătății al Transnistriei și a reprezentanților Asociației Farmaciștilor din regiune pentru a găsi soluții la această „criză”.

„La inițiativa părții transnistrene, problema a fost discutată în mod repetat în cadrul întâlnirilor reprezentanților pe probleme politice și ale grupurilor de experți (de lucru) pe probleme de sănătate. Reprezentanții Republicii Moldova au exprimat repetat și au dat asigurări că mărfurile vor trece, ceea ce nu s-a întâmplat”, se menționează într-un comunicat al Ministerului de Externe al Transnistriei.

Pe 13 aprilie, experții grupurilor de lucru pentru ocrotirea sănătății s-au întrunit într-o nouă ședință dedicată examinării problemelor cu care se confruntă agenții economici din regiunea transnistreană la efectuarea importului medicamentelor neînregistrate în nomenclatoarele de profil ale Republicii Moldova.

Potrivit Biroului de Reintegrare, delegația din partea Chișinăului a venit cu un spectru larg de propuneri și recomandări care ar contribui la facilitarea importului de medicamente și de produse farmaceutice în regiune și la depășirea situației existente.

Chișinăul a menționat că va examina adițional posibile măsuri ce pot fi întreprinse după completarea listelor de medicamente de importanță vitală cu produse catalogate ca fiind esențiale în registrele de resort din regiune.

Experții au convenit asupra elaborării unei formule optime, cu evaluarea preventivă  a riscurilor și respectarea principiului de bază: calitatea și siguranța medicamentelor, pentru a fi înaintată ulterior spre examinare în cadrul Comisiei pentru Situații Excepționale.

Discuțiile vor continua la următoarea ședință ce va avea loc la oficiul Misiunii OSCE din Chișinău.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: