Tiraspolul, nemulțumit de explicația Chișinăului pe tema legii care prevede sancțiuni pentru separatism: „Este o amenințare”
Full Article 2 minutes read

Tiraspolul, nemulțumit de explicația Chișinăului pe tema legii care prevede sancțiuni pentru separatism: „Este o amenințare”

Tiraspolul s-a arătat nemulțumit de explicațiile din partea Chișinăului cu privire la proiectul de lege care prevede pedepse penale pentru separatism. Așa-numitul „Minister de externe” din stânga Nistrului susține că nota expediată nu conține „nici răspunsuri la întrebări și nici o poziție clară” a Republicii Moldova la acest capitol.

Tiraspolul susține că sloganele utilizate de autoritățile de la Chișinău privind protecția drepturilor oamenilor din Transnistria sugerează că acțiunile acestora nu se vor limita la modificări legislative.

Așa-zisul „minister de externe” scrie că mizează pe implicarea mediatorilor și observatorilor în formatul „5+2”  la acest subiect, în scopul prevenirii utilizării acestei legi, „care constituie o ameninţare la reglementarea paşnică a relaţiilor dintre Moldova și Transnistria”.

NM a solicitat un comentariu din partea legislativului Republicii Moldova, însă deocamdată nu am primit un răspuns.

Ce prevede proiectul de lege?

Pe 22 decembrie, deputații au votat, în prima lectură, un proiect de lege care are scopul de a îmbunătăți cadrul normativ în domeniul securității statuluit.

Documentul prevede completarea Codului penal cu noțiuni care incriminează faptele conexe infracțiunilor de spionaj și de trădare de patrie. Astfel, va fi sancționată penal inițierea, organizarea sau constituirea pe teritoriul țării noastre a structurilor informative ilegale. Totodată, vor fi trase la răspundere penală persoanele care vor instiga alte persoane să comită acțiuni care dăunează suveranității, independenței, inviolabilității teritoriale, securității statului sau capacității de apărare a Republicii Moldova.

Codul penal va mai fi completat cu o nouă componentă de infracțiune, și anume acțiunile săvârșite cu scopul de a separa o parte din teritoriul Republicii Moldova, precum și distribuirea informațiilor care incită la astfel de acțiuni.

Proiectul de lege a fost votat, în prima lectură, de 57 de deputați.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: