„Tiraspolul pune în aceeași oală lucruri diferite”. Biroul de reintegrare respinge acuzațiile lui Ignatiev și cere retragerea trupelor ruse
Full Article 3 minutes read

„Tiraspolul pune în aceeași oală lucruri diferite”. Biroul de reintegrare respinge acuzațiile lui Ignatiev și cere retragerea trupelor ruse

Biroul politici de reintegrare reacționează la acuzațiile așa-zisului ministru de Externe al  Tiraspolului, Vitalii Ignatiev, care și-a manifestat îngrijorarea față de eventuale acțiuni „distructive” din partea Chișinăului. Solicitat de NM, Biroul pentru reintegrare a respins acuzațiile lui Ignatiev și a cerut, repetat, retragerea trupelor ruse din Transnistria. Potrivit sursei, Tiraspolul „pune în aceeași oală lucruri diferite” și face tot posibilul să discrediteze funcționarea mecanismului de menținere a păcii pe râul Nistru, instituit prin Acordul din 21 iulie 1992.

Potrivit Biroului pentru reintegrare, Tiraspolul discreditează mecanismul de menținere a păcii pe Nistru, „prin poziția sa distructivă și acțiunile provocatoare pe care le întreprind structurile neconstituționale pe parcursul ultimilor 30 de ani”.

În context, Biroul menționează posturile instalate abuziv, blocurile de beton pe drumurile publice, prezența ilegală a așa-zișilor „grăniceri” și a altor oameni înarmați, supunerea cetățenilor unor controale ilegale la intrarea/ieșirea din regiunea transnistreană.

„Toate aceste acțiuni creează impedimente reale în calea liberei circulații a persoanelor și mărfurilor în Zona de Securitate și contravin actului care stă la baza mecanismului de menținere a păcii pe râul Nistru –  Acordul din 21 iulie 1992”, a declarat Biroul pentru reintegrare pentru NM.

Potrivit sursei, Tiraspolul intenționat pune în aceeași oală două componente distincte ale prezenței militare ruse în Republica Moldova. Este vorba de contingentul forțelor de menținere a păcii din partea Federației Ruse, aproximativ 400 de militari, prezenți în temeiul Acordului moldo-rus din 21 iulie 1992 şi de trupele Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), care se află pe teritoriul Republicii Moldova fără acceptul statului, cu încălcarea prevederilor constituționale cu privire la neutralitate și a angajamentelor internaționale existente.

„Cu referire la GOTR, poziția autorităților de la Chișinău este clară, univocă și neschimbată: aceste forțe trebuie retrase necondiționat, de aceea nu poate fi vorba de „rotația” militarilor care fac parte din GOTR”, se mai arată în răspunsul Biroului pentru NM.

De menționat că reprezentantul Tiraspolului pentru „relații externe” Vitalii Ignatiev și-a manifestat îngrijorarea față de eventuale acțiuni „distructive” din partea Chișinăului, în contextul împlinirii a 30 de ani de la debutul „misiunii de pacificare” în Transnistria. Într-un interviu pentru RIA Novosti, acesta a mai declarat că autoritățile de la Chișinău ar împiedica rotația militarilor ruși, implicați în „procesul de pacificare” și ar crea „dificultăți nejustificate” în activitatea Comisiei Unificate de Control (CUC).

***

Amintim că, potrivit Moscovei, în stânga Nistrului se află 402 militari ruși pentru menținerea păcii în regiune. Acestora li se adaugă 492 de militari regionali și 355 dislocați la inițiativa Chișinăului și 10 observatori militari ai Ucrainei. În total, în Transnistria sunt 15 puncte de control.

Anterior, președintele Republicii Moldova Maia Sandu a amintit că există un acord din 1992 cu privire la misiunea forțelor de menținere a păcii dintre Rusia și Moldova. Cu toate acestea, șefa statului consideră că este timpul să schimbe formatul misiunii. „Deoarece nu există pericolul unei acțiuni militare pentru o lungă perioadă de timp, această misiune ar trebui să fie civilizată sub auspiciile OSCE. Aceasta este poziția Moldovei, pe care o subliniez ”, a precizat Sandu.

Totodată, președintele Republicii Moldova Maia Sandu a făcut apeluri publice în repetate rânduri către Federația Rusă, cu scopul de a-și retrage trupele și munițiile din stânga Nistrului.

În data de 16 martie 2022, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat amendamentul nr. 6 privind recunoașterea Transnistriei drept „zonă ocupată de Federația Rusă”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: