Tiraspolul s-a pomenit cu mai puțin gaz rusesc în octombrie. De luna viitoare, volumul va scădea și mai mult
Full Article 2 minutes read

Tiraspolul s-a pomenit cu mai puțin gaz rusesc în octombrie. De luna viitoare, volumul va scădea și mai mult

Concernul rus Gazprom a decis să reducă volumul gazelor naturale livrat în Transnistria: în octombrie cu 30%, iar în noiembrie cu 40% față de perioada similară a anilor trecuți. Informația a fost făcută publică pe site-ul liderului regiunii, Vladim Krasnoselski. Autoritățile de la Tiraspol au precizat că, pentru a economisi gazul natural, vor reduce consumul de la Uzina Metalurgică și de la cea de ciment din Râbnița, dar și cea de la Centrala de la Cuciurgan.

Potrivit declarației publicate pe 17 octombrie,  Gazprom a redus cu 30% livrările de gaz pentru luna octombrie. În luna noiembrie, cantitatea va fi redusă cu 40%.

Potrivit estimărilor Tiraspolului, în luna octombrie, volumul deficitului va constitui, în octombrie, 36 mln m3, iar în noiembrie – 55 mln.

Conducerea regiunii a precizat că se va economisi consumul de gaz utilizat de uzina metalurgică și cea de ciment, dar și de Centrala de la Cuciurgan. Administrația de la Tiraspol a precizat că, în pofida situației create, a început sezonul de încălzire pentru Centrul mamei și copilului din localitate. Din 17 octombrie urmează a fi conectate la încălzire grădinițele, școlile, internatele, centrele de plasament pentru persoanele vârstnice și policlinicile. De vineri, 21 octombrie, va începe încălzirea și în blocurile de locuit.

În cadrul unei ședințe, liderul regiunii Vadim Krasnoselski a precizat că în prezent continuă discuțiile cu partea rusă cu privire la livrările de gaz. NM a solicitat un comentariu din partea Moldovagaz cu privire la această situație, însă deocamdată nu am primit un răspuns.

Amintim că, în octombrie 2022, Gazprom furnizează Moldovei doar ‘70% din volumul de gaz convenit anterior – 5,7 mln de m3 pe zi pentru ambele maluri ale Nistrului. Până acum, volumul constituia 8,06 mln m3. Concernul rus dă vina pe compania ucraineană Naftogaz pentru diminuarea volumului livrat, pe care îl acuză că refuză să asigure pe deplin serviciile de transportare a gazului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: